08. svibnja 2016.

Sve tajne kondenziranog mlijeka

mlijeko.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Kondenzirano mlijeko se po prvi puta pojavilo sredinom 19. stoljeća u Americi. S obzirom da je mlijeko po prirodi vrlo kvarljiva namirnica, javila se potreba za produljenjem njegova roka trajanja, poglavito na prekooceanskim brodskim linijama. I tako se rodila ideja o iskuhavanju mlijeka.

Kondenzirano mlijeko dobiva se dugotrajnim kuhanjem mlijeka koje traje sve dok ne ispari polovica sadržane vode. Kuhanjem i koncentracijom laktoze i proteina u mlijeku dolazi do reakcija posmeđivanja što kondenziranom ili evaporiranom mlijeku daje karakterističnu tamniju boju i lagani okus karamele. Kondenzirano mlijeko može biti i zaslađeno. Originalno se šećer dodavao u kondenzirano mlijeko kako bi služio kao konzervans. Kondenzirano mlijeko ima drugačiji kemijski profil od svježeg mlijeka te se u kolačima različito i ponaša.

Primjerice, u slučaju miješanja kondenziranog mlijeka i kiseline poput limunovog soka, neće doći do grušanja, kao što bi se to dogodilo u slučaju svježeg mlijeka. Također, kristali šećera u kondenziranom mlijeku neće se udruživati i uzrokovati stvrdnjavanje što je povoljna karakteristika primjerice ako radimo domaće karamel bombone.

Kondenzirano mlijeko idealno je za pripremu kremastih sladoleda kod kuće bez specijalnih uređaja za proizvodnju sladoleda. Postoje dva načina pripreme kondenziranog mlijeka – brzi i spori. Brzi način podrazumijeva miješanje u blenderu 80 ml kipuće vode, 4 žlice maslaca, 150 g šećera i pola žličice ekstrakta vanilije. Kada smjesa postane homogena, dodaje se još 1 šalica (oko 130 g) mlijeka u prahu i sve zajedno miksa. Ovako dobiveno kondenzirano mlijeko može stajati oko tjedan dana u hladnjaku.

Spori način podrazumijeva kuhanje litre mlijeka uz dodatak 200 g šećera ili nekog drugog sladila poput meda. No ukoliko želite dobiti nezaslađeno kondenzirano mlijeko, tada šećer nije potreban. Prilikom kuhanja mlijeka koristite širi lonac s dvostrukim dnom kako vam mlijeko ne bi zagorjelo. Prvo je potrebno pustiti da mlijeko na umjereno jakoj vatri zakipi, a zatim smanjiti vatru i na slaboj vatri kuhati oko 2 sata. Mlijeko treba lagano kuhati, a ako primijetite mjehuriće znači da je vatra prejaka. Svakih 15-ak minuta potrebno je mlijeko promiješati kako se ne bi stvarala "koža“. Nakon 2 sata ili kada se ukupni volumen reducirao na polovinu početnog, po želji je moguće dodati maslac i ekstrakt vanilije. Od kondenziranog mlijeka mogu se raditi kolači i deserti, a može se konzumirati i kao slatki namaz na kruhu ili palačinkama.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.