14. srpnja 2016.

Tamarind: Tajni sastojak egzotičnih jela

Tamarind
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tamarind je stablo iz porodice mahunarki, a njegov plod koji se još naziva i indijska datulja, ima prodornu, kiselu, limunastu aromui i često se koristi u kuhinji jugoistočne Azije

Neki ga još zovu i čokolada s drveta, zbog kremastog, ne previše slatkog, okusa pomalo sličnog kakau, s notom datulje. Ima dovoljno kiseline, pa djeluje osvježavajuće. U receptima se može zamijeniti mješavinom limetina i limunova soka s malo smeđeg šećera. Plod se koristi sirov, kuhan ili pripremljen na neki drugi način, ovisno o regiji i kulturi.

Sadrži meku kiselu pulpu crvenkasto- smeđe boje, dug je od 6 do 10 cm i obložen s jednom do šest sjemenki, a izvana je smeđa čvrsta ljuska. Pulpa nezrelog voća je jestiva, ali jako kisela. Zreli plod je manje kiseo i nešto slađi. Koristi se u desertima kao džem, u sokovima ili zaslađenim pićima, ili kao grickalica. Od njega se mogu raditi i bomboni, a dodaje se u juhe, variva i druga jela.

Slatki tamarind je delikatesa u Tajlandu. Ljepljivi tamnosmeđi plodovi dolaze u trgovine na poluosušeni, bez sjemenki. Kad se namoče u toploj vodi, dobije se ljuta smeđa tekućina koja je neizostavni sastojak indijskog curryja. Glavni je začin indonezijske kuhinje, a koristi se za umak kojim se marinira tofu prije prženja. Česti je sastojak u jelima iz woka, kineskoj i azijskoj kuhinji. Nježne, nezrele kisele mahune u Indiji se dodaju u rižu kao začin, na Bahamima se na pola zreli plodovi prže u žeravici dok ne prsnu, a zatim im ogule kožu i jedu sočnu pulpu.

Izvorno tamarind potječe iz tropske Afrike, gdje raste kao samoniklo stablo. Uzgaja se i u tropskim područjima Sjeverne Australije, Meksika i manje u Južnoj Americi. Svoje mjesto našao je popularnom američkom worchestershire umaku; ekstrakt tamarinda pomiješan je s octom od slada, srdelama, melasom, šećerom, solju, lukom, češnjakom, soja umakom, klinčićem, limunom i paprom.

Umak od tamarinda priprema se od suhih plodova tamarinda koje ostavite u zavreloj vodi pola sata. Ocijedite tekućinu i pomiješajte s sjeckanim đumbirom, kuminom, kajenskim paprom, usitnjenim kikirikijem, kokosom, solju i sjeckanim korijanderom. Usitnjene mahune koriste se u indijskoj kuhinji za pripremu chutneya, osvježavajućeg slatko- kiselog umaka sličnog našoj šalši, kombinaciji voća i povrća. Slatko­ kiselkasti okus dobiva se dodatkom šećera i kiselkastog okusa pulpe tamarinda. Odstranite ljusku plodova tamarinda, te s jezgre sastružite ljepljivu masu; pomiješajte je sa smeđim šećerom, octom i malo vode te miješajte dok se tamarind ne rastopi. Umiješajte pasiranu rajčicu, curry, čili i protisnuti češnjak. Pomiješajte je s kuhanim krumpirom i poslužite aromatične krumpire na indijski način.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.