Tikvice su pravo ljetno povrće koje doista možete pripremiti na stotinu načina. Od krem juha u kojima se odlično slažu s povrćem poput mrkve, celera, korabe, batata, krumpira i bundeve, do hladnih ljetnih juha u kojima se mogu kombinirati s celerom, krastavcima i jogurtom. Tikvice su izvrsno predjelo u kombinaciji sa skutom, feta sirom, kozjim sirom, škripavcem, parmezanom ili mozzarellom.
U toj kombinaciji možete ih poslužiti tanko rezane i sirove ili deblje rezane i ispečene na grill-tavi ili roštilju. Dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja u toj je kombinaciji nezaobilazan, kao i svježe mediteransko začinsko bilje poput bosiljka, mente, korijandara ili origana. U kombinaciji s cherry rajčicama kratko rastopljenim u pećnici, malo pesto genovesea i mozarellom di buffala ili burratom, uz svježe začinsko bilje i maslinovo ulje, kratko pečene tikvice dobit će sasvim novu dimenziju.
Za još potpuniji obrok dodajte i pršut te svježe kruščiće i oduševljenje neće izostati. Kockice tikvica odlično će pristajati i na bruschettama svih vrsta zbog blagog okusa i sočnosti koju pružaju. Ljeto je jedinstveno doba godine kada možete uživati u mladim mini-tikvicama kojima nije potrebno guliti koru, a dovoljno ih je skuhati u vodi ili na pari te pomiješati s kuhanim krumpirom i maslinovim uljem. U toj izvedbi pristajat će uz poširana jaja te ribu ili meso peradi s roštilja.
Iako se cvjetovi tikvica dugi niz godina nisu koristili, sve je više tržnica na kojima se mogu pronaći tijekom posljednjih godina. Cvjetovi tikvica najbolji su pohani, a mogu se pripremiti i kao tempura, koristeći rižino brašno i ledenu vodu. Investirate li skromna novčana sredstva u „šiljilo za povrće“ možete od tikvica napraviti lažne špagete koji brzo poprženi u woku na maslinovom ulju s malo protisnutog češnjaka čine pravi brzi ljetni obrok. Tako pripremljene "lažne špagete" možete obogatiti i drugim vrstama povrća izrezanim na dugačke tanke trake, a začinite ih sjemenkama sezama i sojinim umakom i poslužite uz prepečenu palentu, bulgur ili kuskus – ideale ljetne priloge koji ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.
Nije tajna da se tikvice i umak od rajčice vole, i stoga u svaki umak od rajčice možete dodati ribane tikvice kako bi obogatili okus i teksturu. Kada pripremate pirjane tikvice izrezane na kolutiće, uz maslinovo ulje i češnjak dodajte i sjeckanu rajčicu ili pire od rajčice kako bi dodatno obogatili jelo. Tako pripremljene možete ih poslužiti s rižom ili drugim vrstama kuhanih žitarica. Razne vrste sezonskog povrća – poput tikvica, patlidžana, rajčice, paprike – možete pripremiti i bez imalo truda, krupno rezane, prelivene maslinovim uljem i ispečene u pećnici na papiru za pečenje. Takav prilog pristaje uz najrazličitija jela od ribe ili mesa – od najjednostavnijih do profinjenih verzija.
U nastavku Vam donosimo još nekoliko odabranih ideja za jela s tikvicama u ljetnom izdanju:
Hrskavi popečci od tikvica i celera
Musaka od tikvica i patlidžana
Crtice o tikvicama:
- Tikvice potječu iz Meksika, a čovječanstvo ih konzumira od davnina, već 10 000 godina.
- Sezona tikvica proteže se od svibnja do srpnja.
- Osim samoga ploda jestivi su i cvjetovi tikvica koji se obično pohaju.
- Najbolji okus imaju plodovi koji su dugački do 15 cm
- Tikvice mogu narasti i do veličine basseball palice, međutim, tada im okus nije toliko privlačan.
- Bogat su izvor vitamina beta karotena, vitamina C i prehrambenih vlakana.
- Opskrbljuju tijelo magnezijem i kalijem.
- Zbog visokog udjela vode, imaju gotovo zanemarivu kalorijsku vrijednost.
- Prilikom pripreme mladih tikvica, ne treba guliti koru, budući da se u njoj nalaze mnoge supstancije s povoljnim djelovanjem na zdravlje.
Savjeti za kupovinu i čuvanje:
- Prilikom kupovine tikvica, birajte plodove koji su teški, blistavi, bez znakova smežuranosti.
- Uvijek kupujte tikvice srednje veličine ili one manjih dimenzija koje imaju najbolji okus.
- Čuvajte tikvice od oštećenja, čak i mala oštećenja mogu ubrzati propadanje. Prije spremanja u hladnjak nije ih potrebno prati, a u hladnjaku mogu ostati do sedam dana. Tikvice se mogu spremiti i u zamrzivač, a prije zamrzavanja preporučljivo ih je izrezati na ploške i blanširati dvije minute.