16. ožujka 2016.

Zašto trebamo jaja u kolačima?

Jaja
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži se Uskrs, a budući da će pećnice raditi punom parom, podsjećamo vas na važnost jaja u kolačima

Za savršeno pečen kolač uglavnom vam uvijek trebaju jaja. Kao što znamo, ona služe za vezivanje biskvita, a iako žumanjak i bjelanjak imaju različite uloge - u tandemu isto odlično funkcioniraju. 

Bjelanjak vs žumanjak

Bjelanjak se koristi kao baza za kolače poput marshmallowsa ili makrona, a važna je stavka glazura poput meringe

Žumanjci se koriste za dodavanje okusa i boje u kolačima, dok su nezaobilazno vezivo u većini pekarskih proizvoda i kremama. Za pripremu slastičarske kreme trebat će vam oko četiri žumanjka, a kako je pripremiti saznajte ovdje.

Zajedničkim snagama, bjelanjak i žumanjak utječu na sljedeće:

  • strukturu - Jaje pomiješano u vaše tijesto pomaže da dobijete željenu strukturu slastice.
  • dizanje - Tučeni bjelanjci imaju funkciju sode bikarbone ili praška za pecivo. Mjehurići dobiveni izrađivanjem bjelanjaka pomažu da dobijete prozračno dignuto tijesto.
  • bogatstvo okusa - Zbog masnoća u žumanjcima, jaja dodaju bogatstvo okusa. Zamislite kako bi izgledala krema bez žumanjaka? Vjerojatno potpuno neukusno.
  • dobar izgled - Lagano tučena jaja koriste se za premazivanje tijesta, kolača, kruha, biskvita i pomaže da kolač tijekom pečenja zadrži lijepu boju i koricu.

Vrijeme je za kolače!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.