Za savršeno pečen kolač uglavnom vam uvijek trebaju jaja. Kao što znamo, ona služe za vezivanje biskvita, a iako žumanjak i bjelanjak imaju različite uloge - u tandemu isto odlično funkcioniraju.
Bjelanjak vs žumanjak
Bjelanjak se koristi kao baza za kolače poput marshmallowsa ili makrona, a važna je stavka glazura poput meringe.
Žumanjci se koriste za dodavanje okusa i boje u kolačima, dok su nezaobilazno vezivo u većini pekarskih proizvoda i kremama. Za pripremu slastičarske kreme trebat će vam oko četiri žumanjka, a kako je pripremiti saznajte ovdje.
Zajedničkim snagama, bjelanjak i žumanjak utječu na sljedeće:
- strukturu - Jaje pomiješano u vaše tijesto pomaže da dobijete željenu strukturu slastice.
- dizanje - Tučeni bjelanjci imaju funkciju sode bikarbone ili praška za pecivo. Mjehurići dobiveni izrađivanjem bjelanjaka pomažu da dobijete prozračno dignuto tijesto.
- bogatstvo okusa - Zbog masnoća u žumanjcima, jaja dodaju bogatstvo okusa. Zamislite kako bi izgledala krema bez žumanjaka? Vjerojatno potpuno neukusno.
- dobar izgled - Lagano tučena jaja koriste se za premazivanje tijesta, kolača, kruha, biskvita i pomaže da kolač tijekom pečenja zadrži lijepu boju i koricu.
Vrijeme je za kolače!