Vrtlarenje već duže vrijeme nije rezervirano samo za selo, odnedavno i u velikim gradovima možete posaditi svoje tikvice, rajčice, paprike, luk... Možemo reći da je vrtlarenje postalo novi trend, a vlastito voće i povrće sve je slađe.
Kako svijest o eko hrani sve više raste tako je sve više gradova u zemlji počelo sudjelovati u projektu društvenih vrtova. Osim Zagreba u Hrvatskoj se još može vrtlariti u Koprivnici, Virovitici, Varaždinu, Sisku, Ivanić-gradu, Čakovcu, Rijeci, Belišću i Osijeku.
Takav trend u svijetu postoji već duže vrijeme, u Velikoj Britaniji, Danskoj i Sjedinjenim Američkim Državama građani već dvadesetak godina uživaju u urbanom povrtlarstvu.
Gradovi postaju sve brži, komunikacija među stanovnicima sve slabija, a recesija već godinama ne prolazi, tako da su se građani odlučili okrenuti proizvodnji vlastite hrane i štednji
Jedan od najboljih primjera takvog projekta su varaždinski "Čudesni vrtovi" koji su prvi u Hrvatskoj započeli s urbanim bio vrtlarstvom. Njihov cilj je uzgoj vlastitog voća i povrća bez primjene kemijskih zaštitnih sredstava. Svaki grad ima svoj način vođenja urbanih vrtova. Tako je na primjer u Rijeci vrtlarima bitna promocija autohtonih sorti kao što su oskoruša, žižula, mušmula i druge.
Osim što se neiskorištena gradska područja pretvaraju u urbane zelene oaze i potiču eko proizvodnju, gradski vrtovi postali su prostor druženja gdje se korisnici upoznaju i međusobno pomažu pretvarajući gradove u zelene oaze.
Ako se bavite vrtlarstvom ili tek želite naučiti nešto o vrtu pročitajte priručnik koji nudi praktične savjete na načelima organske proizvodnje: Vrtlarski priručnik