Wok je u kineskoj kuhinji poznat već tisućljećima, a danas se taj kuhinjski pomoćnik koristi u cijelom svijetu i lako se prilagodio različitim tipovima kuhinja.
Za pripremu jela u woku potrebna je mala količina masnoće, tek toliko da pokrije dno - upravo zbog toga je hrana iz woka zdrava.
U woku možete spravljati i jela od mesa, ribu te koristiti razne namirnice koje ćete na malo masnoće peći, pržiti, blanširati, pirjati ili kuhati na pari. Hranu koju pripremate u woku treba češće protresti ili promiješati, a dodajte i nekoliko orijentalnih začina, primjerice, sojin umak, curry, kurkumu, ribani đumbir ili čili.
Odličan dodatak su i popržene sezamove sjemenke, pistacije ili orašasti plodovi. Ulje u woku mora biti dovoljno zagrijano kako ga namirnice ne bi upile. Slušajte zvuk woka - cvrčanje, pištanje i drugi zvukovi trebaju biti glasni, ako se uspore ili su se utišali, wok treba još zagrijati. Povrće, meso i druge namirnice prije pripreme u woku najbolje je izrezati na male komade, a ako ste vješti sa štapićima, za potpuni doživljaj upotrijebite ih umjesto noža i vilice.