Parmigiana - okus i miris Sicilije

Moira Nazzari/Unsplash Slasna parmigiana
Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog sjajnog složenca! Parmigiana je jelo koje svaki put oduševi...
Vidi originalni članak

Parmigiana je tradicionalno talijansko jelo s patlidžanima. Postoji više načina pripreme ovog svjetski poznatog jela, ovisno iz kojeg dijela Italije dolazi recept. Iako postoji više verzija, većina će se složiti da je najbolja parmigiana s juga Italije, sa Sicilije

Patlidžani, rajčica i parmezan glavni su sastojci ovog ukusnog složenca. Parmigiana se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog.

Zapravo se radi o vegetarijanskom jelu, ali ju možeš poslužiti i uz različite vrste mesa ili ribe. U nekim verzijama ovog jela koristi se mozzarella dok će se u većini recepata naći parmezan

 

za usta svaka Povrtni užitak: Musaka od patlidžana


Donosimo recept kako pripremiti parmigianu s obje vrste sira. Iako je potrebno odvojiti vrijeme za pripremu, sigurno ćete biti jako zadovoljni s fantastičnim okusima koje ovo jelo pruža.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L i l l y H i g g i n s (@lilly_higgins_)

Parmigiana

Sastojci - za umak:

  • 450 g pelata
  • 3 češnja češnjaka, usitniti
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/4 šalice crvenog vina
  • 1/2 žličice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka

Sastojci - za parmigianu:

  • 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja + dodatno 1 žličica
  • sol
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice oraha
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice

 

ljetno povrće 3 brza recepta od patlidžana koje će zavoljeti i skeptici

 

Postupak:

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjaj češnjak dok ne požuti, 1-2 minute, pa dodaj rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak.
  2. Kuhaj uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
  3. Pećnicu zagrij na 230°C.
  4. Patlidžane operi i nareži na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik).
  5. Položi narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posoli ga i premaži maslinovim uljem s obje strane.
  6. Peci po 15 minuta sa svake strane dok ne posmeđe.
  7. Vatrostalnu zdjelu lagano premaži uljem pa dodaj sloj umaka od rajčice.
  8. Zatim posloži jedan sloj patlidžana pa ga zalij umakom i pospi polovicom količine mozzarelle i parmezana.
  9. Nakon toga ponovno složi sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira.
  10. Pomiješaj krušne mrvice i usitnjene orahe u zdjelici sa 1/4 žličice soli i 1 žličicom maslinovog ulja te pospi po površini.
  11. Peci 20-25 minuta te ohladi 15-ak minuta prije serviranja. 

 

TAMAN GAVRILOVIĆ Pohani patlidžani punjeni šunkom i sirom ljubičasti prijatelj Zašto su patlidžani zdravi i kako ih zavoljeti? Složi i ispeci! Ove sezonske složence moraš isprobati! nove ideje Lagano, a slasno: zapečene rolice od tikvica i patlidžana

 

Posjeti Gastro.hr