Teško im je odoljeti: hrskave palačinke od krumpira
Njemačke palačinke od krumpira
Recept za ove prefine njemačke palačinke od krumpira pronašli smo na Facebook stranici yummy cooking recipes. Jako nam se svidjela slana varijanta!
Uvijek smo u potrazi za novim jednostavnim i brzim jelima. Naravno, moraju biti i jako, jako fina, a poželjno je da se svide i izbirljivim najmlađom članovima kućanstva.
Pronašli smo jedno takvo jelo - njemačke palačinke od krumpira koje smo pripremili prema recept s Facebook stranice yummy cooking recipes koja je prepuna odličnih recepata za fina, nepretenciozna domaća jela.
Iako autorica predlaže da se ove palačinke mogu poslužiti i sa šećerom i(li) nekim drugim slatkim dodatkom, mi smo taj dio ovaj put to ipak izbjegli i ove fine palačinke od krumpira poslužili uz punomasno kiselo vrhnje te ih posuli mladim lukom. I baš smo uživali!
Njemačke palačinke od krumpira
Sastojci:
- 1 srednji luk, fino nariban na ribežu
- 4 veća krumpira, oko 1 kg – oguljeni i naribani
- 2 veća jaja
- 3 žlice oštrog brašna
- 1 žličica soli
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
- ¼ žličice praška za pecivo
- biljno ulje za prženje
Postupak:
- Pripremi krumpire – oguli ih, naribaj na veće rupice na ribežu ili usitni u multipraktiku. Naribane krumpire stavi u veliku zdjelu.
- Pripremi luk – sitno naribaj 1 srednji luk i dodaj u zdjelu s naribanim krumpirom-
- Rukama iscijedi višak tekućine iz naribanih krumpira i luka-. Ovo je ključan korak ako želiš hrskave palačinke.
- Umiješaj tijesto – dodaj jaja, oštro brašno, sol, papar i prašak za pecivo u zdjelu s krumpirima i lukom. Sve dobro izmiješaj.
- Dobro zagrij ulje u velikoj tavi (treba biti dovoljno ulja, odnosno oko 5 mm debljine, no pazi da se ne počne dimiti.
- Počni pržiti palačinke – kad je ulje dovoljno vruće ubacuj žlicu po žlicu smjese i lagano ih spljošti. Prži u nekoliko serija kako tava ne bi bila pretrpana.
- Sa svake strane palačinke prži 3-4 minute, odnosno dok ne dobiju zlatno-žutu boju i ne postanu hrskave. Okreći ih lagano i oprezno, uz pomoć špatule.
- Pržene palačinke stavi na kuhinjski papir kako bi se upio višak ulja.
- Ove palačinke možeš poslužiti slane ili slatke, uz razne priloge poput šećera, kiselog vrhnja i mladog luka, umaka od jabuka…
- Ako pečeš palačinke u serijama one prve mogle bi se ohladiti dok ne ispečeš sve, zato one koje su već pečene drži u pećnici na 90 stupnjeva kako bi ostale tople do serviranja.
Imamo odličnu zbirku recepata za slane i slatke palačinke, isprobaj ih!