Recept za ove prefine njemačke palačinke od krumpira pronašli smo na Facebook stranici yummy cooking recipes. Jako nam se svidjela slana varijanta!
Uvijek smo u potrazi za novim jednostavnim i brzim jelima. Naravno, moraju biti i jako, jako fina, a poželjno je da se svide i izbirljivim najmlađom članovima kućanstva.
Pronašli smo jedno takvo jelo - njemačke palačinke od krumpira koje smo pripremili prema recept s Facebook stranice yummy cooking recipes koja je prepuna odličnih recepata za fina, nepretenciozna domaća jela.
Iako autorica predlaže da se ove palačinke mogu poslužiti i sa šećerom i(li) nekim drugim slatkim dodatkom, mi smo taj dio ovaj put to ipak izbjegli i ove fine palačinke od krumpira poslužili uz punomasno kiselo vrhnje te ih posuli mladim lukom. I baš smo uživali!
Recept za njemačke palačinke od krumpira je u nastavku...
Njemačke palačinke od krumpira
foto: Imperial Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Njemačke palačinke od krumpira
10 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Luk
1
kom
Krumpir
1
kg
Jaje
2
kom
Oštro brašno
3
žlica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Prašak za pecivo
0,25
žličica
Suncokretovo ulje
Postupak
Pripremi krumpire – oguli ih, naribaj na veće rupice na ribežu ili usitni u multipraktiku. Naribane krumpire stavi u veliku zdjelu.
Pripremi luk – sitno naribaj 1 srednji luk i dodaj u zdjelu s naribanim krumpirom-
Rukama iscijedi višak tekućine iz naribanih krumpira i luka-. Ovo je ključan korak ako želiš hrskave palačinke.
Umiješaj tijesto – dodaj jaja, oštro brašno, sol, papar i prašak za pecivo u zdjelu s krumpirima i lukom. Sve dobro izmiješaj.
Dobro zagrij ulje u velikoj tavi (treba biti dovoljno ulja, odnosno oko 5 mm debljine, no pazi da se ne počne dimiti.
Počni pržiti palačinke – kad je ulje dovoljno vruće ubacuj žlicu po žlicu smjese i lagano ih spljošti. Prži u nekoliko serija kako tava ne bi bila pretrpana.
Sa svake strane palačinke prži 3-4 minute, odnosno dok ne dobiju zlatno-žutu boju i ne postanu hrskave. Okreći ih lagano i oprezno, uz pomoć špatule.
Pržene palačinke stavi na kuhinjski papir kako bi se upio višak ulja.
Ove palačinke možeš poslužiti slane ili slatke, uz razne priloge poput šećera, kiselog vrhnja i mladog luka, umaka od jabuka…
Ako pečeš palačinke u serijama one prve mogle bi se ohladiti dok ne ispečeš sve, zato one koje su već pečene drži u pećnici na 90 stupnjeva kako bi ostale tople do trenutka serviranja.
Imamo odličnu zbirku recepata za slane i slatke palačinke, isprobaj ih!