Iskusni gurmani sigurno su odavno čuli za okonomiyaki, slano japansko jelo od tijesta (brašno, voda i jaja), nasjeckanog kupusa i raznih dodataka. Ova inačica palačinke prvo se peče u tavi na štednjaku, a zatim prelijeva raznim umacima i drugim slanim dodacima.
Ove su naše palačinke na tragu tog popularnog japanskog jela, a posebne su upravo po punjenju od ljubičastog kupusa. Želiš li ih napraviti poput iskusnog chefa evo nekoliko savjeta, koji univerzalno vrijede kada god odlučiš napraviti bilo koju vrstu palačinki.
Savjeti za provjereno izvrsne palačinke
Palačinke će biti posebno meke ako polovicu količine mlijeka zamijeniš mineralnom vodom ili ako smjesi dodaš malo praška za pecivo.
Jelo s ljubičastim kupusom bit će profinjena okusa ako umiješaš nekoliko fileta naranče ili malo ananasa. Izvrstan aromatični dodatak su i prženi nasjeckani lješnjaci ili bademi.
Palačinke će imati lijepu orašastu notu ako trećinu bijelog brašna zamijeniš integralnim!
Tijesto za palačinke će biti meko ako ga spraviš s toplim mlijekom, a bit će kompaktnije držiš li ga kratko u hladnjaku.
Palačinke s ljubičastim kupusom
(za 4 osobe)
Sastojci - za palačinke:
- 200 g brašna
- 4 jaja
- 375 ml mlijeka
- 4 žlice maslaca
- sol
Sastojci - za nadjev:
- 350 g ljubičastog kupusa
- 80 g grožđica
- 1 luk
- 1 jabuka
- 1 žlica ulja
- sol i papar
- 1 žličica mljevene paprika
- 1 žličica cimeta
Priprema:
- Od brašna, jaja, mlijeka i ½ žličice soli izradi glatko tijesto. Ostavi da odstoji 15-ak minuta.
- U međuvremenu oljušti i nasjeckaj luk. Jabuku oguli, prereži, ukloni joj koštice i nareži je na tanke ploške. U loncu zagrij ulje te propirjaj luk. Zatim dodaj kupus i pirjaj na umjerenoj vatri 10-ak minuta. Dodaj ploškice jabuke i grožđice te pirjaj još 5 minuta.
- Potom začini solju, paprom, mljevenom paprikom i cimetom. Maslac zagrij u tavi i ispeci 8 palačinki. Zatim ih nadjeni smjesom od crvenog kupusa, smotaj i posluži posute peršinom.