Top 10 recepata za najbolje uskrsne kolače

Shutterstock Pinca
Uskrs je blagdan u znaku kruha, a motiv kruha očituje se i u tradicionalnim kolačima širom zemlje jer se najčešće radi o različitim vrstama slatkog kruha i kolača od dizanog tijesta...
Vidi originalni članak

S obzirom na to da je riječ o važnom blagdanu kao što je Uskrs, tradicionalni kolači su posebno dotjerani. Dizano tijesto oblikuje se prave jestive skulpture, a peku se velike pletenice i vijenci, ali i mala peciva poput pereca i pogačica te se ponekad umeću ili upletu raznobojne pisanice.

 

Novi blog! Po starinski: Uskrsni slavonski perec

 

Kako bi im podarili svečano ruho, različite vrste uskrsnog slatkog kruha premazuju se otopinom šećera u vinu ili glazurom od jaja i šećera i malo ulja pa se pogače, vijenci, pletenice i slatki nabujci sjaje kao da su lakirani.

Tijesto je, pogotovo kod dalmatinske pogače, intenzivne žute boje za koju su zaslužna brojna jaja, a poznato je kako su u prošlosti u pogaču znali stavljati šafran kako bi bila što žuća.

 

Sitni kolači

Posvuda se prave i suhi sitni kolači uz pomoć limenih modlica u obliku srca, zečeva i patkica. Sitni kolači dulje stoje, a na stolu imaju i dekorativnu ulogu. To su primjerice vanilin kiflice, londoneri, punjene oblatne ili pak slatki uskrsni keksići u obliku zečića.

 

kolač Vanilice

 

Sretni blagdani Zasladite Uskrs finim londonerima

kolač Oblatne s orasima

za samo 20 minuta RECEPT MARY BERRY Uskrsni keksići u 2 verzije

 

Kolači s makom, orasima i grožđicama

Omiljeni uskrsni kolači su i različite savijače i pite s bogatim punjenjem od maka, oraha ili grožđica. To su kolači koji su se do danas zadržali u našoj uskrsnoj tradiciji, a nastali su u neka davna vremena od sastojaka koji su tada jedini bili dostupni.

 

kolač Makovnjača

Okusi djetinjstva Orahnjača - klasik kojem je teško odoljeti

slastica Kuglof

 

 

Dubrovačka rožata

Rožata se tradicionalno blaguje na Uskrs u dubrovačkom kraju. Iako karakterom odudara od ostalih kolača, rožata ili rozata ipak ima zajedničku poveznicu. U pripremi ove delikatese koriste se brojna jaja – simboli blagdana Uskrsa.

 

Recepti Dubrovačka rožata

 

Pinca ili sirnica

Još jedan sjajan tradicionalan kolač - nekad se pripremao samo u Dalmaciji, a sada je cijela Hrvatska prihvatila ovu slatku tradiciju. Nudimo ti na izbor 2 recepta, od kojih je jedan samo za odrasle jer sadrži dosta alkohola...

 

Pripreme za Uskrs Pinca za odrasle – s vinom i rumom Mama, ja sam gladan Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene

 

Posjeti Gastro.hr