Recepti 27. ožujka 2024.

RECEPT MARY BERRY Uskrsni keksići u 2 verzije

Uskrs
10 MIN
15 MIN
15
SREDNJE
uskrsni keksi
Preslatki uskrsni keksići
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Slavna kuharica Mary Berry osmislila je ovaj odličan recept - od polovice tijesta napravi tradicionalne keksiće sa suhim voćem, a od druge polovice keksiće s glazurom

Slavna britanska kuharica Mary Berry uvijek je puna inspiracije, a tako je i kad su u pitanju uskrsni keksići. Ova velika zvijezda ima odličnu ideju kako od jednog tijesta za Uskrs napraviti odlične keksiće u 2 verzije, gotove za samo 20 minuta.

Kekse izreži kalupima prigodnih motiva – zečića, cvjetića, pilića, jaja… i dobit ćeš najbolju blagdansku slasticu koja će se posebno svidjeti najmlađima, koje možeš uključiti i u njihovo ukrašavanje. Ovi preslatki keksići bit će najbolji ukras tvog uskrsnog stola, ali i omiljena slastica.

uskrsni keksi | Author: Olimpia Davies/Unsplash Uskrsni keksi - pripremite ih s najmlađima foto: Olimpia Davies/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Uskrsni keksići – 2 verzije
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 200 g
  • Šećer kristal 150 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Oštro brašno 400 g
  • Cimet 1 žličica
  • Klinčić 0,50 žličica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Mlijeko 4 žlica
  • Grožđice 100 g
  • Šećer u prahu 3 žlica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Šećer u prahu 250 g
  • Voda 2 žlica
  • Jestiva boja
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U dva plitka pleha stavi papir za pečenje.


  2. Izmiksaj maslac i šećer dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu smjesu. Umiksaj jedan po jedan žumanjak. Prosij brašno i začine te dodaj dovoljno mlijeka da dobiješ relativno mekano tijesto.


  3. Razdijeli tijesto na 2 polovice. Jednu polovicu iskoristi za tradicionalne keksiće - u tijesto umiješaj grožčice, te ga razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Pomoću kalupa izreži keksiće s uskrsnim motivima, stavi ih u pleh te pospi s malo šećera. Peci oko 15 minuta. Nakon toga izvadi kekse iz pećnice te prebaci na rešetku da se ohlade. Čuvaj ih u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka.


  4. Za kekse s glazurom – razvaljaj tijesto na debljinu od cca 5 mm i kalupima za kekse izreži prigodne uskrsne oblike (jaja, zečiće, cvjetiće, piliće…). Dva plitka pleha obloži papirom za pečenje i u njih stavi keksiće te ih peci 10-15 minuta, Izvadi uskrsne kekse iz pećnice i pusti da se hlade na rešetki.


  5. Za glazuru izmiješaj šećer u prahu s limunovim sokom i dodaj oko 2 žlice vode, odnosno koliko je potrebno da dobiješ glatku glazuru (ne pregustu, ali ne niti prerijetku!). Ako želiš raznobojnu glazuru, razdijeli ovu osnovnu smjesu u nekoliko zdjelica i u svaku stavi par kapi jestive boje po izboru.


  6. Glazuru stavi u dresir vrećicu i njome iscrtaj razne oblike po keksima, ili jednostavno cijelu gornju plohu keksa premaži glazurom. Kekse ostavi na zraku dok se glazura ne osuši.


Isprobaj i ove vesele uskrsne recepte...

Muffiini s mladim lukom i sirom Možda vas zanima... DRUGAČIJI USKRS Muffini s mladim lukom i sirom Recepti bojanje jaja, uskrs Možda vas zanima... Za još šareniji Uskrs jaja oboji prirodnim bojama Kolumne funfetti Možda vas zanima... Funfetti - slatka uskrsna jaja za još šareniji blagdanski stol Recepti Punjena jaja Možda vas zanima... Imamo recept za punjena jaja na dva načina, ne znamo koji nam je draži Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:59 16. Ožujak 2023.

    Uz kavu super