Recepti 15. ožujka 2023.

Ovi uskrsni keksići gotovi su za samo 20 minuta!

Uskrsni keksići
Uskrsni keksići foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavna kuharica Mary Berry osmislila je ovaj odličan recept - od polovice tijesta napravi tradicionalne keksiće sa suhim voćem, a od druge polovice keksiće s glazurom

Slavna britanska kuharica Mary Berry uvijek je puna inspiracije, a tako je i kad su u pitanju uskrsni keksići. Ova velika zvijezda ima odličnu ideju kako od jednog tijesta napraviti odlične keksiće u dvije verzije, gotove za samo 20 minuta.

Kekse izreži kalupima prigodnih motiva – zečića, cvjetića, pilića, jaja… i dobit ćeš najbolju blagdansku slasticu koja će se posebno svidjeti najmlađima, koje možeš uključiti i u njihovo ukrašavanje. Ovi preslatki keksići bit će najbolji ukras tvog uskrsnog stola, ali i omiljena slastica.

 | Author: Shutterstock Uskrsni keksići foto: Shutterstock

Uskrsni keksići – dvije verzije

Sastojci – za osnovno tijesto za kekse:

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 žumanjka, od velikih jaja iz organskog uzgoja
  • 400 g oštrog brašna
  • 2 žličice miješanih začina (cimeta, klinčića…)
  • 2-4 žlice punomasnog mlijeka

Sastojci – za kekse s grožđicama:

  • 100 g suhih grožđica
  • malo šećera za posipanje

Sastojci – za kekse ukrašene šećernom glazurom:

  • 1-2 žlice limunova soka, svježe ocijeđenog
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 žlice hladne vode
  • jestiva boja – po želji

 

Možda vas zanima... Bojenje jaja prirodnim bojama za još šareniji Uskrs Kolumne

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U dva plitka pleha stavi papir za pečenje.
  2. Izmiksaj maslac i šećer dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu smjesu. Umiksaj jedan po jedan žumanjak. Prosij brašno i začine te dodaj dovoljno mlijeka da dobiješ relativno mekano tijesto.
  3. Razdijeli tijesto na dvije polovice. Jednu polovicu iskoristi za tradicionalne keksiće - u tijesto umiješaj grožčice, te ga razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Pomoću kalupa izreži keksiće s uskrsnim motivima, stavi ih u pleh te pospi s malo šećera. Peci oko 15 minuta. Nakon toga izvadi kekse iz pećnice te prebaci na rešetku da se ohlade. Čuvaj ih u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka.
  4. Za kekse s glazurom – razvaljaj tijesto na debljinu od cca 5 mm i kalupima za kekse izreži prigodne uskrsne oblike (jaja, zečiće, cvjetiće, piliće…). Dva plitka pleha obloži papirom za pečenje i u njih stavi keksiće te ih peci 10-15 minuta, Izvadi uskrsne kekse iz pećnice i pusti da se hlade na rešetki.
  5. Za glazuru izmiješaj šećer u prahu s limunovim sokom i dodaj oko 2 žlice vode, odnosno koliko je potrebno da dobiješ glatku glazuru (ne pregustu, ali ne niti prerijetku!). Ako želiš raznobojnu glazuru, razdijeli ovu osnovnu smjesu u nekoliko zdjelica i u svaku stavi par kapi jestive boje po izboru.
  6. Glazuru stavi u dresir vrećicu i njome iscrtaj razne oblike po keksima, ili jednostavno cijelu gornju plohu keksa premaži glazurom. Kekse ostavi na zraku dok se glazura ne osuši.

 | Author: Shutterstock Uskrsni keksići foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Slani muffini s mladim lukom i sirom Recepti Možda vas zanima... Funfetti uskrsna jaja za još šareniji blagdanski stol Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:59 16. Ožujak 2023.

    Uz kavu super