Recepti Uskrs 25. ožujka 2025.

Gotovi za 20 minuta: Uskrsni keksi po receptu Mary Berry

Uskrs
10 MIN
15 MIN
15
SREDNJE
uskrsni keksi
Uskrsni keksi
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Slavna kuharica Mary Berry osmislila je ovaj odličan recept - od polovice tijesta napravi tradicionalne keksiće sa suhim voćem, a od druge polovice keksiće s glazurom

Slavna britanska kuharica Mary Berry uvijek je puna inspiracije, a tako je i kad su u pitanju uskrsni keksići. Ova velika zvijezda ima odličnu ideju kako od jednog tijesta za Uskrs napraviti odlične keksiće u 2 verzije, gotove za samo 20 minuta.

Kekse izreži kalupima prigodnih motiva – zečića, cvjetića, pilića, jaja… i dobit ćeš najbolju blagdansku slasticu koja će se posebno svidjeti najmlađima, koje možeš uključiti i u njihovo ukrašavanje. Ovi preslatki keksići bit će najbolji ukras tvog uskrsnog stola, ali i omiljena brzinska slastica za sve dane u godini (samo u drugim motivima).

5 trikova Ine Garten za savršene kekse Možda vas zanima... 5 trikova Ine Garten za savršene kekse Špajza

uskrsni keksi | Author: Olimpia Davies/Unsplash Uskrsni keksi foto: Olimpia Davies/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Uskrsni keksići – 2 verzije
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 200 g
  • Šećer 150 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Oštro brašno 400 g
  • Cimet 1 žličica
  • Klinčić 0,50 žličica
  • Muškatni oraščić 0,50 žličica
  • Mlijeko 4 žlica
  • Grožđice 100 g
  • Šećer u prahu 3 žlica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Šećer u prahu 250 g
  • Voda 2 žlica
  • Jestiva boja
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U dva plitka pleha stavi papir za pečenje.


  2. Izmiksaj maslac i šećer dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu smjesu. Umiksaj jedan po jedan žumanjak. Prosij brašno i začine te dodaj dovoljno mlijeka da dobiješ relativno mekano tijesto.


  3. Razdijeli tijesto na 2 polovice. Jednu polovicu iskoristi za tradicionalne keksiće - u tijesto umiješaj grožčice, te ga razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Pomoću kalupa izreži keksiće s uskrsnim motivima, stavi ih u pleh te pospi s malo šećera. Peci oko 15 minuta. Nakon toga izvadi kekse iz pećnice te prebaci na rešetku da se ohlade. Čuvaj ih u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka.


  4. Za kekse s glazurom – razvaljaj tijesto na debljinu od cca 5 mm i kalupima za kekse izreži prigodne uskrsne oblike (jaja, zečiće, cvjetiće, piliće…). Dva plitka pleha obloži papirom za pečenje i u njih stavi keksiće te ih peci 10-15 minuta, Izvadi uskrsne kekse iz pećnice i pusti da se hlade na rešetki.


  5. Za glazuru izmiješaj šećer u prahu s limunovim sokom i dodaj oko 2 žlice vode, odnosno koliko je potrebno da dobiješ glatku glazuru (ne pregustu, ali ne niti prerijetku!). Ako želiš raznobojnu glazuru, razdijeli ovu osnovnu smjesu u nekoliko zdjelica i u svaku stavi par kapi jestive boje po izboru.


  6. Glazuru stavi u dresir vrećicu i njome iscrtaj razne oblike po keksima, ili jednostavno cijelu gornju plohu keksa premaži glazurom. Kekse ostavi na zraku dok se glazura ne osuši.


Isprobaj i ove vesele uskrsne recepte...

Muffiini s mladim lukom i sirom Možda vas zanima... DRUGAČIJI USKRS Muffini s mladim lukom i sirom Recepti bojanje jaja, uskrs Možda vas zanima... ŠARENI USKRS Kako obojiti jaja prirodnim bojama Kolumne funfetti Možda vas zanima... Za još šareniji uskrsni stol ispeci ove slatke kesiće Recepti Punjena jaja Možda vas zanima... Imamo recept za punjena jaja na dva načina, ne znamo koji nam je draži Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:59 16. Ožujak 2023.

    Uz kavu super