Slavna kuharica Mary Berry osmislila je ovaj odličan recept - od polovice tijesta napravi tradicionalne keksiće sa suhim voćem, a od druge polovice keksiće s glazurom
Slavna britanska kuharica Mary Berry uvijek je puna inspiracije, a tako je i kad su u pitanju uskrsni keksići. Ova velika zvijezda ima odličnu ideju kako od jednog tijesta za Uskrs napraviti odlične keksiće u 2 verzije, gotove za samo 20 minuta.
Kekse izreži kalupima prigodnih motiva – zečića, cvjetića, pilića, jaja… i dobit ćeš najbolju blagdansku slasticu koja će se posebno svidjeti najmlađima, koje možeš uključiti i u njihovo ukrašavanje. Ovi preslatki keksići bit će najbolji ukras tvog uskrsnog stola, ali i omiljena slastica.
Uskrsni keksi - pripremite ih s najmlađima
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Uskrsni keksići – 2 verzije
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
15
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
200
g
Šećer
150
g
Žumanjak
2
kom
Oštro brašno
400
g
Cimet
1
žličica
Klinčić
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,50
žličica
Mlijeko
4
žlica
Grožđice
100
g
Šećer u prahu
3
žlica
Sok od limuna
2
žlica
Šećer u prahu
250
g
Voda
2
žlica
Jestiva boja
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U dva plitka pleha stavi papir za pečenje.
Izmiksaj maslac i šećer dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu smjesu. Umiksaj jedan po jedan žumanjak. Prosij brašno i začine te dodaj dovoljno mlijeka da dobiješ relativno mekano tijesto.
Razdijeli tijesto na 2 polovice. Jednu polovicu iskoristi za tradicionalne keksiće - u tijesto umiješaj grožčice, te ga razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Pomoću kalupa izreži keksiće s uskrsnim motivima, stavi ih u pleh te pospi s malo šećera. Peci oko 15 minuta. Nakon toga izvadi kekse iz pećnice te prebaci na rešetku da se ohlade. Čuvaj ih u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka.
Za kekse s glazurom – razvaljaj tijesto na debljinu od cca 5 mm i kalupima za kekse izreži prigodne uskrsne oblike (jaja, zečiće, cvjetiće, piliće…). Dva plitka pleha obloži papirom za pečenje i u njih stavi keksiće te ih peci 10-15 minuta, Izvadi uskrsne kekse iz pećnice i pusti da se hlade na rešetki.
Za glazuru izmiješaj šećer u prahu s limunovim sokom i dodaj oko 2 žlice vode, odnosno koliko je potrebno da dobiješ glatku glazuru (ne pregustu, ali ne niti prerijetku!). Ako želiš raznobojnu glazuru, razdijeli ovu osnovnu smjesu u nekoliko zdjelica i u svaku stavi par kapi jestive boje po izboru.
Glazuru stavi u dresir vrećicu i njome iscrtaj razne oblike po keksima, ili jednostavno cijelu gornju plohu keksa premaži glazurom. Kekse ostavi na zraku dok se glazura ne osuši.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.