Kada je riječ o pečenju savršenih keksa, Ina Garten nepresušan je izvor inspiracije i praktičnih savjeta. Njezini recepti i savjeti su provjereni, pouzdani i donose zadivljujuće rezultate. Ove sezone blagdanskog pečenja, trikovi Bosonoge kontese mogu pomoći svakom kuharu – početniku ili iskusnom – da postigne vrhunske rezultate u kuhinji.
Bez obzira na to radi li se o pravoj temperaturi maslaca ili pametnim tehnikama oblikovanja tijesta, ovi trikovi učinit će svaki keks savršeno pečenim, ravnomjerno oblikovanim i nevjerojatno ukusnim.
Maslac i jaja ostavi na sobnoj temperaturi preko noći
Jedan od ključnih savjeta za uspješno pečenje jest da maslac i jaja budu na sobnoj temperaturi. Ina preporučuje da ih ostaviš izvan hladnjaka preko noći jer je potrebno više sati da se maslac ugrije s 4°C (temperatura hladnjaka) na 21°C (sobna temperatura). Mekani maslac će se lako sjediniti sa šećerom i stvoriti laganu, prozračnu smjesu, što je ključno za savršene kekse.
Zamrzni tijesto 15 minuta prije pečenja
Za postizanje savršene teksture keksa, kuglice tijesta treba staviti u zamrzivač 15 minuta prije pečenja. Ova tehnika pomaže da keksi zadrže oblik, dobiju hrskave rubove i ostanu mekani u sredini.
Još jedan trik za savršenu teksturu jest udaranje protvana o radnu površinu tijekom pečenja kako bi keksi dobili karakteristične naborane rubove.
Koristi žlicu za sladoled za oblikovanje tijesta
Kako bi keksi bili jednake veličine i ravnomjerno pečeni, Ina predlaže korištenje standardne žlice za sladoled (veličine 5,5 cm). Ovaj trik omogućuje da svi keksi imaju savršen oblik i hrskave rubove uz mekane sredine.
Osim za kekse, žlica za sladoled može se koristiti i za doziranje tijesta za muffine ili kolače, čime se postižu jednako oblikovane porcije.
Pripremi sve sastojke unaprijed
Organizacija prije pečenja ključna je za uspješan rezultat. Svi sastojci trebaju biti unaprijed izmjereni i pripremljeni. Ova tehnika ubrzava proces pečenja i smanjuje mogućnost pogrešaka – poput zaboravljanja ključnog sastojka na pola recepta.
Provjeravanje svih komponenti prije početka dodatno olakšava cijeli proces.
Dodaj instant kavu za dublji okus
Jedan od neočekivanih savjeta jest korištenje instant kave za poboljšanje okusa keksa. Samo pola žličice instant kave dodane čokoladnoj glazuri ili smjesi za kekse može značajno produbiti okus i dodati bogatstvo.
Ovaj jednostavan dodatak savršen je trik za glazure i preljeve, a donosi tajnu notu koja oduševljava.
Klikni na recepte i odmah isprobaj ove savjete!