gastro postao
Ako još niste do sada probali ovaj tradicionalni desert, vrijeme je da ga pripremite i uživate u nadjevu od maka
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 297
Tijesto
- 400 g pšenično brašno, bijelo
- 2 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 60 g šećer, kristal
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 kom limunova korica
- 80 g maslac, slani
- 20 g kvasac, svježi
Nadjev
- 2.50 dl mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 1 kom limunova korica
- mljeveni cimet
- 20 g grožđice
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 300 g mljeveni mak
Priprema
- Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca.
- Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
- Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
- Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.