Blagdanska gozba: Najslasniji prilozi uz božićna pečenja

Thinkstock
Krumpir, njoki, cikla, prokulice i šampinjoni, izbor je tako velik, a vremena je tako malo...
Vidi originalni članak

Sve je spremno, razrađuju se još samo detalji oko pripreme blagdanskog stola. Jela su zapisana u bilježnice i traže se najbolji recepti. Kako bi vam u potpunosti olakšali pripremu božićnog ručka, donosimo vam još samo nekoliko sitnih detalja - mnoštvo priloga koji se izvrsno slažu uz puricu, svinjsko pečenje ili pak sočnu mesnu štrucu.

Pire
Različite vrste pirea svakako će lijepo izgledati na stolu, a takvi kremasti savršeno će se nadopuniti uz sočno i hrskavo pečenje. Uz pire ne zaboravite pripremiti i kakav domaći umak. Odaberite između klasičnog, ali do savršenstva dovedenog pire krumpira, pirea od graška ili pak posve drugačijeg pirea od mrkve.

5 genijalnih savjeta za savršeni pire krumpir
Idealan prilog za ručak: Pire od graška
Nešto drugačije i narančasto: Napravite pire od pečene mrkve
Pire od batata kao najfiniji prilog za ručak


Ako ste se pak ove godine odlučili za meke odreske dugo kuhane u kakvom kremastom umaku, najbolji prilog će svakako biti domaći njoki. Zaigrajte se pa im dodajte različite začine, obojite ih ciklom, špinatom ili mrkvom, a od nas saznajte sve tajne domaćih njoka.

Otkrijte sve tajne domaćih njoka

Još jedan sjajan krumpir prilog bit će krumpir salata. Možete je poslužiti toplu ili hladnu uz još jedan dodatni prilog. Začinite je orasima, gljivama, ma cijelim nizom divnih dodataka koji će se s krumpirom složiti upravo savršeno. Igrajte se i teksturama pa tako dio krumpira ostavite tek kuhan, a druge zapecite kako bi dobili hrskavu koricu.

Posve drugačija krumpir salata s gljivama i lukom
Uopće nije besmisleno kako zvuči: Krumpir salata s orasima
Zove na još: Topla salata od krumpira

Želite li se odmaknuti od svakodnevnih priloga i ovog Božića pripremiti nešto sasvim drugačije, ukusan izbor mogla bi biti i ljutika s acetom balsamicom. Karamelizirajte ju i dopustite da se lijepi za prste, takva će biti najfinija. Grčki kroketi od sira također bi mogli u potpunosti osvojiti vaše goste. Sir vole svi, zašto ne probati?

Prilog dana: Ljutika s acetom balsamicom
Dopustite da vas osvoje grčki kroketi od sira

Iako se složenci ne čine kao najbolji izbor uz već dovoljno bogat stol, lažni ratatouille od pečene cikle zasigurno će na divan način upotpuniti svako slasno pečenje.

Lažni ratatouille: Cikla i krumpir u genijalnom složencu

Šampinjona još uvijek ima, a pripremite li ih na ovaj nevjerojatno bogat i aromatičan način, ove gljive mogle bi preuzeti ulogu glavne zvijezde blagdanskog stola. Za prokulice vrijedi isto. Kombinirajte ih s medom i senfom pa navalite na tako ukusan spoj okusa. Uz to, gljive i prokulice bit će sjajan odabir imate li vegetarijanaca za stolom.

Sočni i moćni aromatični šampinjoni
Zapečene i mirisne prokulice s medom i senfom

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr