Recepti 01. prosinca 2016.

Zapečene i mirisne prokulice s medom i senfom

Prokulice
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Podignite prokulice na višu razinu i poslužite ih u ovoj slatko kiseloj kombinaciji

Photo: Stockfood

Vjerojatno ste se uvijek pitali što točno napraviti s prokulicama. Iako nisu jedno od omiljenih jela, prokulice su izuzetno zdrave, a lake za pripremu. Ono što ih čini upravo neodoljivima jest njihov poseban miris kada se ispeku. Posebice ako ih pomiješate sa senfom i medom. Možete ih poslužiti kao prilog gotovo svakom mesnom jelu, ali ih možete jesti i same uz komad svježeg kruha, pecivo ili tost.

Sastojci:

  • 1 kg prokulica, opranih i prepolovljenih
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice senfa
  • 2 žličice tamari umaka ili soja sosa

Priprema:

  1. Pripremiti dvalista papira za pečenje i zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva te staviti papire u posude za pečenje da se zagriju (razdvojti ih na 3 dijela rešetkama za pećnicu)
  2. Staviti prokulice u veću posudu, zaliti maslinovim uljem, posoliti i popapriti i dobro izmiješati
  3.  Izvaditi zagrijane posude za pečenje i poslagati prokulice na vrući papir s prepolovljenim dijelom prema dolje te vratiti u pećnicu i peći 15 minuta
  4. Povremeno protresti posude za pečenje i promiješati kako bi se prokulice ravnomjerno ispekle i peći po potrebi još 12 minuta (dok ne postanu zlatno smeđe)
  5. U međuvremenu, napraviti preljev: pomiješati jabučni ocat, med, senf i tamari/soja sos
  6. Pečene prokulice izvaditi iz pećnice i staviti u jednu posudu za pečenje te preliti preljevom i dobro promiješati
  7. Vratiti u još toplu pećnicu i ostaviti 2-3 minute da se preljev upije u prokulice

Poslužite ih još tople i uživajte u ovom divnom i mirisnom povrću!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.