gastro postao
Podignite prokulice na višu razinu i poslužite ih u ovoj slatko kiseloj kombinaciji
Photo: Stockfood
Vjerojatno ste se uvijek pitali što točno napraviti s prokulicama. Iako nisu jedno od omiljenih jela, prokulice su izuzetno zdrave, a lake za pripremu. Ono što ih čini upravo neodoljivima jest njihov poseban miris kada se ispeku. Posebice ako ih pomiješate sa senfom i medom. Možete ih poslužiti kao prilog gotovo svakom mesnom jelu, ali ih možete jesti i same uz komad svježeg kruha, pecivo ili tost.
Sastojci:
- 1 kg prokulica, opranih i prepolovljenih
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice meda
- 2 žlice senfa
- 2 žličice tamari umaka ili soja sosa
Priprema:
- Pripremiti dvalista papira za pečenje i zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva te staviti papire u posude za pečenje da se zagriju (razdvojti ih na 3 dijela rešetkama za pećnicu)
- Staviti prokulice u veću posudu, zaliti maslinovim uljem, posoliti i popapriti i dobro izmiješati
- Izvaditi zagrijane posude za pečenje i poslagati prokulice na vrući papir s prepolovljenim dijelom prema dolje te vratiti u pećnicu i peći 15 minuta
- Povremeno protresti posude za pečenje i promiješati kako bi se prokulice ravnomjerno ispekle i peći po potrebi još 12 minuta (dok ne postanu zlatno smeđe)
- U međuvremenu, napraviti preljev: pomiješati jabučni ocat, med, senf i tamari/soja sos
- Pečene prokulice izvaditi iz pećnice i staviti u jednu posudu za pečenje te preliti preljevom i dobro promiješati
- Vratiti u još toplu pećnicu i ostaviti 2-3 minute da se preljev upije u prokulice
Poslužite ih još tople i uživajte u ovom divnom i mirisnom povrću!