40 češnjeva češnjaka za 1 jelo? To mogu samo Francuzi...

Karolina Grabowska/Pexels Češnjak
Češnjak se ili voli ili ne voli, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odlučili smo zaviriti u neke druge tradicije i otkriti nove načine upotrebe češnjaka u jelima
Vidi originalni članak

Svi znamo da se češnji češnjaka trebaju birati svježi i u ‘punoj snazi’, a čuvati ga trebamo na hladnom, suhom i prozračnom mjestu izvan dosega svjetlosti. Gotovo da nema jela u koje ne možemo dodati češnjak.

Poznato je kako topliji krajevi obično proizvode najukusniji češnjak pa ne čudi da ga u jelima Mediterana, Bliskog i Dalekog Istoka ima u velikim količinama. 

Francuski klasik sa 40 češnjeva češnjaka

Primjerice, jedan klasični francuski recept zahtijeva 40 češnjeva češnjaka koji se peku ispod pileta, a zatim se od njih radi kaša i umiješa u umak. Tako piletina poprima suptilan okus češnjaka, a umak postaje blago slatkast. Savršeno!

 

male tajne Uz pomoć ovog voća možeš ukloniti miris češnjaka

 

Talijanski trik za suptilniji okus

Talijani, pak, vole dodati češnjak listovima špinata. Prvo ih ogule i zdrobe pa nabodu na vrh vilice, zatim u tavi zagriju maslinovo ulje i češnjem trljaju tavu nekoliko minuta. Nakon toga se u tavu doda špinat i promiješa vilicom s nabodenim češnjem češnjaka. Tako se dobije ugodan, ali ne prejak okus po češnjaku. Na ovaj se način priprema i mnogo drugih vrsta povrća!

Španjolci obožavaju juhu od češnjaka

Juha od češnjaka omiljeno je jela u Španjolskoj. Češnjevi češnjaka se prvo prže na maslinovom ulju toliko da dobiju zlatastu boju, a zatim se kuhaju u glinenom loncu sa izdrobljenim komadima preprženog kruha, prstohvatom crvene paprike i goveđim temeljcem. Kad češnjak omekša, u svaku pojedinu zdjelicu za juhu razbije se po jedno jaje i preko njega prelije kipuća juha.

Može i ukiseljeni češnjak ili pire od češnjaka za jači okus

U Tunisu se, pak stolni začin tabil priprema drobljenjem češnjaka, slatke crvene paprike, svježih čili papričica, sjemenki kumina i svježeg korijandra. Ova se kaša koristi za podizanje okusa raznih juha i variva.

 

ljubav do neba Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao

 

Na koncu, u Tajlandu je češnjak omiljen – ukiseljen! Cijeli, oguljeni češnjevi češnjaka konzerviraju se u slatkom ili kiselom octu. Izvrsno se sljubljuju s azijskim jelima od rezanaca, a poslužuju se i kao prilog uz pečeno pile ili hladna mesa!

Evo još šar recepata i savjeta u kojima je češnjak glavni...

 

vodič kroz pripremu Vrijeme je da se počastiš pečenim češnjakom. Evo zašto... tips & tricks Poslušaj iskusne chefove i oguli češnjak bez muke hrana za utjehu Tjestenina, češnjak i maslac - savršen kremasti zalogaj! fino, a jednostavno Piletina s češnjakom kako je priprema Jamie Oliver prilog za 5 Punjeni i zapečeni krumpir sa sirom i češnjakom Aromatična peciva Napravi kruh s maslacem i češnjakom Što za ručak? Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom

 

 

 

Posjeti Gastro.hr