gastro postao
Punjeni i zapečeni krumpiri savršen su prilog za obiteljski ručak!
Hrskavi krumpir izvana, kremasto punjenje s češnjakom i sirom... Vjerujemo da ti ne trebamo ni dodatno pisati o ovom receptu. Priprema nije zahtjevna, ali potrebno je peći krumpir u 2 navrata - najprije u komadu, a zatim s punjenjem.
Preporučujemo da cijelu pripremu i prvo pečenje odradiš unaprijed te da krumpir zapečeš neposredno prije serviranja.
Ovaj punjeni krumpir odličan je prilog, ali možeš ga poslužiti i samostalno, sa salatom ili umakom od vrhnja. Svaka će se minuta isplatiti!
Punjeni krumpir, zapečen sa sirom
Sastojci:
- 1 manja glavica češnjaka
- 1 kg krumpira
- 3 žlice maslaca
- 80 g kiselog vrhnja
- 150 g naribanog cheddara
- sol, papar
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Glavici češnjaka odreži vrh, kako bi svi režnjevi bili izloženi, i zamotaj ga u aluminijsku foliju.
- Krumpir dobro operi pa svaki probodi nekoliko puta vilicom.
- Rasporedi krumpire na lim obložen papirom za pečenje i dodaj češnjak omotan u foliju. Peci otprilike 45 minuta u zagrijanoj pećnici, izvadi češnjak, pa peci krumpire još 20-ak minuta.
- Istisni pečeni češnjak i pomiješaj ga s kiselim vrhnjem i sa 100 g naribanog cheddara.
- Izdubi otprilike četvrtinu svakog krumpira, tako da nalikuje lađici.
- Višak krumpira pomiješaj s pripremljenom smjesom od pečenog češnjaka, vrhnja i cheddara, zgnječi u pire, posoli i popapri. Napuni krumpire tom smjesom i pospi ih preostalim naribanim sirom.
- Peci još 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Posluži odmah!