Nakon napornog radnog dana jedva čekamo nešto prezalogaji, uz uvjet da ne moramo dugo stajati za štednjakom. Ovaj složenac od krumpira savršeno je rješenje za takve dane. Trebat će ti malo namirnica - krumpir, sir, vrhnje, jaja i maslac. Riječ je o namirnicama koje već vjerojatno i imaš u hladnjaku, ali su dostupne i u svakom supermarketu ili manjoj trgovini.
Ovo je jelo ekonomično, brzo gotovo i zasitno, a uz složenac pristaju sve vrste salata. Također, možeš ga onbogatiti s malo rpepržene slanine, kobasice... Sve je dozvoljeno!
Najduže traje samo kuhanje i hlađenje krumpira. Kompletan složenac možeš pripremiti i večer ranije te ga držati u hladnjaku sve dok ne dođeš kući s posla i odlučiš ga ispeći. A tada će ionako već pećnica biti na redu da odradi sav posao.
Složenac od krumpira
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 250 g naribanog sira
- 250 ml kiselog vrhnja
- 4 jaja
- 100 g maslaca
- sol, papar
Postupak:
- Krumpir dobro operi i očisti, skuhaj ga u kori, a zatim ohladi, oguli i nareži na ploške.
- U duboku posudu za pečenje, premazanu maslacem, slaži u redove narezani krumpir i ribani sir. Svaki put sloj dobro posoli i popapri pa završi slaganje s krumpirom.
- Maslac rastopi pa ga, dok je još topao, prelij preko krumpira.
- Stavi u zagrijanu pećnicu na 200°C i peci 10-ak minuta.
- Nakon toga složenac prelij mješavinom kiselog vrhnja i umućenih jaja.
- Peci još 15-ak minuta, dok složenac ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Imamo još sjajnih recepata za jela u kojima krumpir postaje prava poslastica...