Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine! A znamo i zašto...

Getty Images/Unsplash Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine!
Voda u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak na koji je većina ljudi zaboravila. Znamo zašto ju se isplati sačuvati
Vidi originalni članak

Svi smo već čuli savjet da treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina... A znamo li i zašto taj savjet ponavljaju svi kuhari? 

Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, to bi mogla samostalno obaviti i većina djece. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove, a spremanje vode od tjestenine jedan je od njih. Međutim, to je često jedan od koraka na koji najčešće zaboravimo...

 

Omiljeno jelo Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara

 

Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.

 

Što učiniti s vodom od tjestenine

Za savršeno škrobnu vodu trebaš paziti u koliko vode kuhaš tjesteninu. Ne smije je biti previše jer je cilj da se u vodi zadrži što više škroba.

Zato u lonac ulij onoliko vode koliko je potrebno da prekrije tjesteninu. Nakon što se tjestenina skuha, izvadi je iz lonca pomoću hvataljke ili žlice za tjesteninu, a u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba. 

Škrob daje svilenkasto bogatstvo tvojem umaku, a sol dodatni okus. 

 

Što za ručak? Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom

 

 

Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Prelij je u kalupe za led i stavi u zamrzivač.

Svaki put kad ćeš pripremati neki umak, rižoto, gulaš ili juhu dodaj 2 kockice zamrznute škrobne vode i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju. 

A znamo i još jednu odličnu foru - slavna kuharica Nigella Lawson svojedobno je otkrila kako vodu od kuhanja tjestenine koristi pri izradi domaćeg kruha! Kako ti se čini ta ideja?

I još par jela s tjesteninom za kraj...

 

brzo i fino Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart brzo gotovo Špageti s crvenim pestom - najbrži i najfiniji ručak ikad! slasno i grije Brza tjestenina s vrganjima za ukusan kraj dana

Posjeti Gastro.hr