Špajza 21. siječnja 2024.

Evo zašto se ne baca voda u kojoj se kuhala tjestenina

kuhanje tjestenine
Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Voda u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak na koji je većina ljudi zaboravila. Znamo zašto ju se isplati sačuvati

Voda od kuhanja tjestenine pravo je tekuće zlato koje svaki umak čini boljim... Svi smo već čuli savjet da treba sačuvati voda u kojoj se kuhala tjestenina... A znamo li i zašto taj savjet ponavljaju svi kuhari? 

Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, to bi mogla samostalno obaviti i većina djece. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove, a spremanje vode od tjestenine jedan je od njih. Međutim, to je često jedan od koraka na koji najčešće zaboravimo...

tjestenina, pesto Možda vas zanima... TJESTENINA 8 pogrešaka kod kuhanja i kako ih izbjeći Recepti

Voda od kuhanja tjestenine pravo je tekuće zlato

Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.

 | Author: Joanna Lopez/Unsplash Izrada domaće tjestenine foto: Joanna Lopez/Unsplash

Što učiniti s vodom od kuhanja tjestenine

Za savršeno škrobnu vodu trebaš paziti u koliko vode kuhaš tjesteninu. Ne smije je biti previše jer je cilj da se u vodi zadrži što više škroba.

Zato u lonac ulij onoliko vode koliko je potrebno da prekrije tjesteninu. Nakon što se tjestenina skuha, izvadi je iz lonca pomoću hvataljke ili žlice za tjesteninu, a u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba. 

Škrob daje svilenkasto bogatstvo tvojem umaku, a sol dodatni okus. 

Kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Zašto nije dobro ispirati tjesteninu nakon kuhanja Špajza

Što s viškom vode od kuhanja tjestenine?

Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Prelij je u kalupe za led i stavi u zamrzivač.

Svaki put kad ćeš pripremati neki umak, rižoto, gulaš ili juhu dodaj 2 kockice zamrznute škrobne vode i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju. 

A znamo i još jednu odličnu foru - slavna kuharica Nigella Lawson svojedobno je otkrila kako vodu od kuhanja tjestenine koristi pri izradi domaćeg kruha! Kako ti se čini ta ideja?

kuhanje tjestenine | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Kuhanje tjestenine foto: Curated Lifestyle/Unsplash

I još par jela s tjesteninom za kraj...

Tjestenina sa sirom i brokulom Možda vas zanima... Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart Recepti špageti s crvenim pestom Možda vas zanima... Špageti s crvenim pestom - najbrži i najfiniji ručak ikad! Recepti raskošno zimsko jelo Možda vas zanima... Brza tjestenina s vrganjima za ukusan kraj dana Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.