Recepti 22. studenoga 2023.

Brza tjestenina s vrganjima za ukusan kraj dana

raskošno zimsko jelo
Kobasice, vrganji, tjestenina... ima li bolje kombinacije? foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon posla mnogima se ne da kuhati, no uz ovo jelo koje se priprema za samo 20-ak minuta, svi će promijeniti mišljenje. Oduševit će te i okus jer kombinacija vrganja i slasnih kobasica upravo je ono što ti treba u ovim hladnim danima

U ovo prohladno vrijeme najbolje prijaju slasna jela puna okusa, poput ove tjestenine s vrganjima i kobasicama koja grije dušu. Za pripremu ovog jela potrebno je samo 20-ak minuta pa ga nije problem napraviti niti nakon dolaska kući s posla. A odlično je rješenje i kad ti dolaze nenadani gosti jer je jelo brzo gotovo, a toliko je bogato okusima da djeluje kao da se puno dulje radilo na njemu.

 

Možda vas zanima... Slana pita s vrganjima – obrok s profinjenim mirisom šume Recepti

 

O vrganjima ne treba puno govoriti – te aromatične šumske gljive odlične su i svježe i zamrznute, ali i sušene kakve koristimo u ovom jelu. Meso iz kobasice posebno je aromatično jer stoji začinjeno dulje vrijeme. Posebnost bucatina, odnosno „šupljih špageta“ je u tome što na sebe primaju više umaka, no ako ti nisu dostupni slobodno umjesto njih upotrijebi špagete ili široke rezance. A ako si majstor domaće tjestenine, još bolje, tvoje jelo bit će još ukusnije.

 

domaća tjestenina | Author: Klaus Nielsen/Pexels Izrada domaće tjestenine foto: Klaus Nielsen/Pexels

Brza tjestenina s vrganjima i kobasicama

Sastojci:

  • 20 g sušenih vrganja
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 4 veće kobasice
  • 400 g tjestenine bucatini (šuplje špagete, ako su ti nedostupne zamijeni špagetima ili rezancima)
  • 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1-2 žličice chili pahuljica
  • 125 ml bijelog vina
  • 150 ml vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • šaka grubo sjeckanih listića peršina
  • ribani parmezan

Postupak:

  1. Sušene vrganje stavi u 600 ml vrele vode i kuhaj na laganoj vatri 10-15 minuta dok ne nastane intenzivan temeljac.
  2. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Meso kobasica izvadi iz ovojnice i prži 5-8 minuta. Veće komade mesa razdvoji kuhačom dok lagano ne posmeđi. Mesu dodaj chili pahuljice i češnjak te prži minute prije dodavanja vina.
  3. Nakon što dodaš vino, pirjaj 5 minuta, dok se vino ne reducira. Dodaj rehidrirane gljive i temeljac (oko 350 ml). Dodaj soli, papra, pusti da zavrije.
  4. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  5. Tjesteninu hvataljkama direktno iz posude u kojoj se kuhala prebaci u tavu s umakom, dodaj vode od kuhanja tjestenine prema potrebi. Neka se sve zajedno krčka oko 3 minute.
  6. Dodaj vrhnje, naribani muškatni oraščić i peršin. Dobro promiješaj i posluži s parmezanom.

 

Možda vas zanima... 7 jednostavnih trikova kako poboljšati umak za špagete Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.