U ovo prohladno vrijeme najbolje prijaju slasna jela puna okusa, poput ove tjestenine s vrganjima i kobasicama koja grije dušu. Za pripremu ovog jela potrebno je samo 20-ak minuta pa ga nije problem napraviti niti nakon dolaska kući s posla. A odlično je rješenje i kad ti dolaze nenadani gosti jer je jelo brzo gotovo, a toliko je bogato okusima da djeluje kao da se puno dulje radilo na njemu.
O vrganjima ne treba puno govoriti – te aromatične šumske gljive odlične su i svježe i zamrznute, ali i sušene kakve koristimo u ovom jelu. Meso iz kobasice posebno je aromatično jer stoji začinjeno dulje vrijeme. Posebnost bucatina, odnosno „šupljih špageta“ je u tome što na sebe primaju više umaka, no ako ti nisu dostupni slobodno umjesto njih upotrijebi špagete ili široke rezance. A ako si majstor domaće tjestenine, još bolje, tvoje jelo bit će još ukusnije.
Brza tjestenina s vrganjima i kobasicama
Sastojci:
- 20 g sušenih vrganja
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 veće kobasice
- 400 g tjestenine bucatini (šuplje špagete, ako su ti nedostupne zamijeni špagetima ili rezancima)
- 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1-2 žličice chili pahuljica
- 125 ml bijelog vina
- 150 ml vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
- prstohvat naribanog muškatnog oraščića
- šaka grubo sjeckanih listića peršina
- ribani parmezan
Postupak:
- Sušene vrganje stavi u 600 ml vrele vode i kuhaj na laganoj vatri 10-15 minuta dok ne nastane intenzivan temeljac.
- Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Meso kobasica izvadi iz ovojnice i prži 5-8 minuta. Veće komade mesa razdvoji kuhačom dok lagano ne posmeđi. Mesu dodaj chili pahuljice i češnjak te prži minute prije dodavanja vina.
- Nakon što dodaš vino, pirjaj 5 minuta, dok se vino ne reducira. Dodaj rehidrirane gljive i temeljac (oko 350 ml). Dodaj soli, papra, pusti da zavrije.
- Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Tjesteninu hvataljkama direktno iz posude u kojoj se kuhala prebaci u tavu s umakom, dodaj vode od kuhanja tjestenine prema potrebi. Neka se sve zajedno krčka oko 3 minute.
- Dodaj vrhnje, naribani muškatni oraščić i peršin. Dobro promiješaj i posluži s parmezanom.