Imamo 2 pravila za pripremu lososa i recept koji će se svidjeti i onima koji ga ne vole

Foodiesfeed I ako nisi ljubitelj lososa, daj mu šansu i pripremi uz ove savjete
Ako si od onih koji ne vole losos, ne preskači ovaj recept. Otkrit ćemo ti zašto zaslužuje da mu pružiš drugu šansu – i to ne samo zato što je svestran i pun omega 3 masnih kiselina te ima fantastičan okus
Vidi originalni članak

Bez obzira na to razmišljaš li o pečenju lososa, prženju u tavi, poširanju ili roštiljanju, gotovo je nemoguće upasti u kolotečinu pripremanja ove ribe jer je doista bezbroj načina na koje može biti fantastično ukusan i sočan.

Samo na našoj stranici pronaći ćeš više od 130 različitih recepata za pripremu lososa – od lososa u umaku od meda i limuna, u lisnatom tijestu, iz pećnice pa sve do popečaka od lososa i lososa u marinadi od naranče.

Ljetni okusi 3 fantastična jela od lososa – brzo i jednostavno do laganog ručka!

No, postoje dva pravila koja će ti olakšati pripremu a završni okus lososa učiniti još boljim!

Tajna #1

Kupuj smrznuti losos, ne svježi. Osim što su prethodno porcionirani fileti, oni se zamrzavaju brzo i učinkovito pa su male šanse da se pokvare. Što dulje losos stoji nezamrznut, to jače počinje mirisati i to mu je jači okus. Zamrzavanje čim prije osigurava da riba ima što svježiji (tj. manje riblji) okus. Kad dođe vrijeme, izvadi koliko god želiš fileta lososa iz zamrzivača i stavi ih u hladnjak da se odmrznu — preko noći je obično dovoljno vremena.

Tajna #2

Prestani jesti losos bez dodataka. Uvijek mu dodaj umak. Konkretno - mješavinu začinskog bilja, češnjaka i octa koja izvrsno funkcionira na pečenoj, pečenoj ili parenoj ribi, ali i kao preljev za salatu, pečeno povrće ili umak za hrskavi kruh.

Brzo, zdravo i ukusno Ručak s lososom i kremom od kopra gotov je u trenu

 

A sada isprobaj ovaj ukusni recept!

 

Pečeni losos s umakom od bilja i češnjaka

  1. Zagrijte pećnicu na 260°C.
  2. Lim za pečenje s povišenim rubom obloži papirom za pečenje i pokapaj maslinovim uljem.
  3. Dodaj filete lososa i okreni ih pa premaži uljem; začini solju i paprom.
  4. Peci dok losos ne postane neproziran izvana i samo proziran iznutra, oko 5 minuta. Ali nemoj se uzrujavati ako voliš dobro pečeni losos: samo nastavi peći još 3 do 5 minuta dok ne postane neproziran do kraja. To će značiti da će komad lososa možda biti malo suh, no za sočnost će se na kraju pobrinuti umak.
  5. Dok se losos peče, napravi umak od bilja i češnjaka. Nasjeckaj 2 male šake jednog od sljedećeg (ili kombinacije): peršin, vlasac, bosiljak i/ili metvica, bilo što meko i lisnato. Stavi nasjeckano začinsko bilje u zdjelu i dodaj dovoljno maslinovog ulja. Naribaj češanj češnjaka ravno u zdjelu. Dodaj nekoliko kapljica crvenog ili bijelog vinskog octa, dobar prstohvat soli i nekoliko samljevenih zrna papra.
  6. Dobro promiješaj i kušaj. Je li ukusno? Ako je kiselo, posoli, a ako je slano dodaj još jednu kapljicu octa.
  7. Kad je losos gotov, premjesti filete na tanjure uz puno zelene salate. Žlicom prelij umak od začinskog bilja i češnjaka, a na losos i salatu i po vrhu iscijedi malo limuna.

Ovo je definitivno jelo od lososa koje bi zavoljeli čak i oni koji nisu skloni lososu.

Posjeti Gastro.hr