Bez obzira na to razmišljaš li o pečenju lososa, prženju u tavi, poširanju ili roštiljanju, gotovo je nemoguće upasti u kolotečinu pripremanja ove ribe jer je doista bezbroj načina na koje može biti fantastično ukusan i sočan.
Samo na našoj stranici pronaći ćeš više od 130 različitih recepata za pripremu lososa – od lososa u umaku od meda i limuna, u lisnatom tijestu, iz pećnice pa sve do popečaka od lososa i lososa u marinadi od naranče.
No, postoje dva pravila koja će ti olakšati pripremu a završni okus lososa učiniti još boljim!
Tajna #1
Kupuj smrznuti losos, ne svježi. Osim što su prethodno porcionirani fileti, oni se zamrzavaju brzo i učinkovito pa su male šanse da se pokvare. Što dulje losos stoji nezamrznut, to jače počinje mirisati i to mu je jači okus. Zamrzavanje čim prije osigurava da riba ima što svježiji (tj. manje riblji) okus. Kad dođe vrijeme, izvadi koliko god želiš fileta lososa iz zamrzivača i stavi ih u hladnjak da se odmrznu — preko noći je obično dovoljno vremena.
Tajna #2
Prestani jesti losos bez dodataka. Uvijek mu dodaj umak. Konkretno - mješavinu začinskog bilja, češnjaka i octa koja izvrsno funkcionira na pečenoj, pečenoj ili parenoj ribi, ali i kao preljev za salatu, pečeno povrće ili umak za hrskavi kruh.
A sada isprobaj ovaj ukusni recept!
Pečeni losos s umakom od bilja i češnjaka
- Zagrijte pećnicu na 260°C.
- Lim za pečenje s povišenim rubom obloži papirom za pečenje i pokapaj maslinovim uljem.
- Dodaj filete lososa i okreni ih pa premaži uljem; začini solju i paprom.
- Peci dok losos ne postane neproziran izvana i samo proziran iznutra, oko 5 minuta. Ali nemoj se uzrujavati ako voliš dobro pečeni losos: samo nastavi peći još 3 do 5 minuta dok ne postane neproziran do kraja. To će značiti da će komad lososa možda biti malo suh, no za sočnost će se na kraju pobrinuti umak.
- Dok se losos peče, napravi umak od bilja i češnjaka. Nasjeckaj 2 male šake jednog od sljedećeg (ili kombinacije): peršin, vlasac, bosiljak i/ili metvica, bilo što meko i lisnato. Stavi nasjeckano začinsko bilje u zdjelu i dodaj dovoljno maslinovog ulja. Naribaj češanj češnjaka ravno u zdjelu. Dodaj nekoliko kapljica crvenog ili bijelog vinskog octa, dobar prstohvat soli i nekoliko samljevenih zrna papra.
- Dobro promiješaj i kušaj. Je li ukusno? Ako je kiselo, posoli, a ako je slano dodaj još jednu kapljicu octa.
- Kad je losos gotov, premjesti filete na tanjure uz puno zelene salate. Žlicom prelij umak od začinskog bilja i češnjaka, a na losos i salatu i po vrhu iscijedi malo limuna.
Ovo je definitivno jelo od lososa koje bi zavoljeli čak i oni koji nisu skloni lososu.