gastro postao
Losos i kopar savršeno se nadopunjuju, a grčki jogurt će te dodatno osvježiti
Da svatko od nas treba u jelovnik uvrstiti više ribe dobro znamo, no ispeći komad dragocjene namirnice može ponekad biti zastrašujuće. Ipak, priprema ribe ne mora biti komplicirana, a to pokazuje i ovaj brzi recept.
Losos je potrebno minimalno termički obraditi, dok je umak od kopra gotov za samo nekoliko minuta. Jelo će zaokružiti neodoljivo hrskavi krumpiri pečeni na tavi, a za dodatnu dozu zdravlja možeš skuhati brokule ili slično sezonsko povrće.
Sastojci:
- 600 g fileta lososa
- 40 g maslaca
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 200 g grčkog jogurta
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica sjeckanog ili sušenog kopra
- 4 velika krumpira
- Papar
- Sol
Priprema:
- Najprije krumpir očisti i nareži na kockice te stavi da se kuha.
- Tavu stavi da se grije i u nju dodaj dvije žlice maslinovog ulja i maslac.
- File lososa posoli i popapri te ga stavi peći na zagrijanu tavicu. Peci ga s obje strane nekoliko minuta.
- Kada je losos pečen izvadi ga iz tave i prelij jednom žlicom limunovog soka, a na preostalu masnoću dodaj kuhani krumpir te ga posoli i dodaj papra. Krumpir peci dok ne dobije hrskavu koricu.
- Za umak od kopra pomiješaj grčki jogurt, kopar, jednu žlicu limunovog soka, žlicu maslinovog ulja, sitno nasjeckani češnjak i sol dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Posluži topli losos i krumpir u tanjur i prelij ih umakom od kopra. Po želji dodaj još kuhanog povrća, poput brokule ili cvjetače.
Losos je iznimno hranjiva namirnica, a isprobati ga trebaš i u ovim receptima: