Kako očistiti ribu i od najsitnijih kostiju

Deane Bayas/Pexels Savršeni riblji fileti, bez kostiju
Većina fileta iz trgovina dolazi otkoštena. Ponekad ipak u ribi ostane nekoliko dosadnih, sićušnih kostiju koje se nazivaju iglene kosti. No, ako želiš svladati kompletno čišćenje ribe i filetirati ju na pravi način, trebat ćeš te iglene kosti 'srediti' do kraja!
Vidi originalni članak

Stručnjaci savjetuju da investiraš u pincetu za ribu (dostupna je u većini trgovina kuhinjskim posuđem). Takve pincete su napravljene od nehrđajućeg čelika sa širokim, pravokutnim krajevima pa su i najučinkovitije za hvatanje sitnih, skliskih kostiju.

Možeš koristiti i špicasta kliješta, samo pazi da im unutarnja površina nije užlijebljena jer će kosti proklizati. Ako si u škripcu, za prvu ruku može poslužiti i kozmetička pinceta.

 

Gastro blog meet up Lagani ceviche od orade s tortilja čipsom i avokadom jelo od ribe Fileti oslića s nadjevom od poriluka i špinata

 

Trikovi za najbolje čišćenje iglenih kostiju

Položi file s kožom prema dolje na neku zaobljenu površinu i prijeđi prstom gore - dolje po njemu. Kosti se obično nalaze na sredini filea, gdje je i deblji. Svaka kost može biti dugačka oko 2 cm, a najčešće su 'zakopane' u file i viri im samo vrh.

Savjet: Isprobaj ovaj brzi trik - stavi malu zdjelu za miješanje naopako na radnu površinu pa file preko nje s kožom prema dolje. Zbog zakrivljene površine kosti će odmah iskočiti na površinu. Zatim nježno izvuci svaku kosti iz filea.

Za lakše čišćenje drži zdjelicu s vodom u blizini dok radiš i uroni pincetu u nju svaki put kada izvučeš kost jer imaju tendenciju da se zalijepe ili za pincetu ili prste kada ih pokušaš izvući.

Na kraju prijeđi prstom po dužini filea posljednji put kako ti ne bi promaknula neka kost. Nakon toga vrijeme je za kuhanje, pečenje ili roštiljanje – što god ti je po volji! Uživaj u svojim novim kulinarskim vještinama!

 

ZDRAVLJE IZ MORA Orada, brancin ili hama koja je bijela riba najbolja?

 

 

TAKO LAKO Čišćenje i filetiranje ribe za svakog početnika za prave gurmane Jednostavno, a profinjeno: Fileti lososa s crnom lećom

 

Posjeti Gastro.hr