Sezona pesta - sve o najbržem umaku među umacima

Getty Images
Onaj koji se priprema u samo nekoliko minuta, a jelima daje dozu najfinijih sezonskih okusa, u čiju smo jednostavnost zaljubljeni i koji biramo u baš svako doba godine. Donosimo nove ideje za pripremu jela s pestom, ali i one za nove vrste omiljenog umaka.
Vidi originalni članak

Uz zdjelu dugačkih špageta, uz fusile ili pužiće, u hrskavim domaćim pecivima ili kruhu, kao aromatični dodatak jelima ili naprosto na tostiranom kruhu. Pesto je jedan od onih umaka koji volimo ponajviše zbog brzine pripreme i svestranosti.

 

neodoljive arome Pesto - jedan od najboljih umaka na svijetu

 

Proljeće i ljeto na stol nam donose divne sezonske plodove, pa brzinski ručak nikada nije bilo lakše pripremiti. Pesto je uvijek dobar odabir, a dodaci poput prženih komadića slanine, dodatne doze ribanog sira ili naprosto zdjele lisnate salate idealan su mu dodatak.

 


Kako najbrže pripremiti pesto

Formula za pripremu pesta je jednostavna. Potreban vam je glavni sastojak poput svježeg začinskog bilja, šparoga, rukole ili, primjerice, medvjeđeg luka, šaka omiljenih orašastih plodova, češnjak koji će dati na bogatijim aromama, maslinovo ulje kako biste dobili dobru teksturu, a onda i koja žlica svježe ribanog sira. Sol i papar su također obavezan dio svakog pesto umaka.

 

Brže ne može! Pesto od šparoga i rukole za ručak u 15 minuta

Pesto od lješnjaka i mrkve za bogatija jela

 

Kod odabira orašastih plodova vodite se vlastitim ukusom. Ipak, s klasičnim pestom Genovese od bosiljka najbolje će se složiti pinjoli, s medvjeđim lukom kombinirajte bademe ili orahe, a odlična ideja uz brojne začine bit će i lješnjaci, indijski oraščići te pistacija.

Parmezan ili pecorino odličan su odabir za pripremu pesta kada su u pitanju sirevi.

 

Za večeru nema straha - napravite pesto od oraha!

Za svaki dan! Za jednostavne užitke: Pesto od jogurta

 

Pesto i tjestenina, zaljubljeni par

Sve sastojke najbolje je ubaciti u blender i pustiti da aparat odradi posao za vas. Dok blendate, skuhajte tjesteninu, pa ostavite žlicu do dvije tekućine u kojoj se kuhala kako biste dobili kremastiju teksturu umaka. Osim vode od kuhanja, pestu možete dodati i vrhnje za kuhanje.

 

talijanski klasik Brzinski ručak: Tjestenina alla Genovese

As u rukavu Točkasta tjestenina s domaćim pestom od blitve

Genijalan ručak! Povrtne lazanje s pestom i mozzarellom

 

Na koje sve načine možete iskoristiti pesto

Osim u tjesteninu, žlicu pesta možete ubaciti i sezonski rižoto za bogatije okuse, dodati ga možete na pizzu ili čak iskoristiti kao podlogu umjesto umaka od rajčice. Za doručak, pestom jednostavno premažite tostirani kruh ili ga dodajte u sendviče, pa poslužite uz šalicu kave ili čaja.

 

Brzi užitak Sasvim drugačiji sendvič s pestom i inćunima

Fino i vege Burgeri s grilanim sirom i patlidžanom

 

Pesto može postati i punjenje za omiljene slane rolice. Nakon pečenja pospite ih ribanim sirom, pustite da se otopi, pa poslužite uz umak.

Uz svježe, dobra opcija bit će i pulled kruh. Stari kruh zarežite na kockice, no neka još uvijek ostane u jednom komadu. Između rezova dodajte pesto, sireve, pa i omiljene mesne dodatke. Premažite maslacem ili maslinovim uljem, ubacite u pećnicu na 20 minuta i uživajte u slasnim zalogajima za pola sata. Ova grickalica bit će odličan odabir i za iznenadne goste.

 

Začinjeno s ljubavlju Jedno tijesto, dva recepta: Rolice s pestom i savijača od šljiva

Brzo i fino Dopustite da vas osvoji: Hrskavi kruh punjen pestom i sirom

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr