Uz zdjelu dugačkih špageta, uz fusile ili pužiće, u hrskavim domaćim pecivima ili kruhu, kao aromatični dodatak jelima ili naprosto na tostiranom kruhu. Pesto je jedan od onih umaka koji volimo ponajviše zbog brzine pripreme i svestranosti.
Proljeće i ljeto na stol nam donose divne sezonske plodove, pa brzinski ručak nikada nije bilo lakše pripremiti. Pesto je uvijek dobar odabir, a dodaci poput prženih komadića slanine, dodatne doze ribanog sira ili naprosto zdjele lisnate salate idealan su mu dodatak.
Kako najbrže pripremiti pesto
Formula za pripremu pesta je jednostavna. Potreban vam je glavni sastojak poput svježeg začinskog bilja, šparoga, rukole ili, primjerice, medvjeđeg luka, šaka omiljenih orašastih plodova, češnjak koji će dati na bogatijim aromama, maslinovo ulje kako biste dobili dobru teksturu, a onda i koja žlica svježe ribanog sira. Sol i papar su također obavezan dio svakog pesto umaka.
Kod odabira orašastih plodova vodite se vlastitim ukusom. Ipak, s klasičnim pestom Genovese od bosiljka najbolje će se složiti pinjoli, s medvjeđim lukom kombinirajte bademe ili orahe, a odlična ideja uz brojne začine bit će i lješnjaci, indijski oraščići te pistacija.
Parmezan ili pecorino odličan su odabir za pripremu pesta kada su u pitanju sirevi.
Pesto i tjestenina, zaljubljeni par
Sve sastojke najbolje je ubaciti u blender i pustiti da aparat odradi posao za vas. Dok blendate, skuhajte tjesteninu, pa ostavite žlicu do dvije tekućine u kojoj se kuhala kako biste dobili kremastiju teksturu umaka. Osim vode od kuhanja, pestu možete dodati i vrhnje za kuhanje.
Na koje sve načine možete iskoristiti pesto
Osim u tjesteninu, žlicu pesta možete ubaciti i sezonski rižoto za bogatije okuse, dodati ga možete na pizzu ili čak iskoristiti kao podlogu umjesto umaka od rajčice. Za doručak, pestom jednostavno premažite tostirani kruh ili ga dodajte u sendviče, pa poslužite uz šalicu kave ili čaja.
Pesto može postati i punjenje za omiljene slane rolice. Nakon pečenja pospite ih ribanim sirom, pustite da se otopi, pa poslužite uz umak.
Uz svježe, dobra opcija bit će i pulled kruh. Stari kruh zarežite na kockice, no neka još uvijek ostane u jednom komadu. Između rezova dodajte pesto, sireve, pa i omiljene mesne dodatke. Premažite maslacem ili maslinovim uljem, ubacite u pećnicu na 20 minuta i uživajte u slasnim zalogajima za pola sata. Ova grickalica bit će odličan odabir i za iznenadne goste.
Dobar tek!