Špajza 26. travnja 2019.

Sezona pesta - sve o najbržem umaku među umacima

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Onaj koji se priprema u samo nekoliko minuta, a jelima daje dozu najfinijih sezonskih okusa, u čiju smo jednostavnost zaljubljeni i koji biramo u baš svako doba godine. Donosimo nove ideje za pripremu jela s pestom, ali i one za nove vrste omiljenog umaka.

Uz zdjelu dugačkih špageta, uz fusile ili pužiće, u hrskavim domaćim pecivima ili kruhu, kao aromatični dodatak jelima ili naprosto na tostiranom kruhu. Pesto je jedan od onih umaka koji volimo ponajviše zbog brzine pripreme i svestranosti.

 

pesto Možda vas zanima... Pesto - jedan od najboljih umaka na svijetu Špajza

 

Proljeće i ljeto na stol nam donose divne sezonske plodove, pa brzinski ručak nikada nije bilo lakše pripremiti. Pesto je uvijek dobar odabir, a dodaci poput prženih komadića slanine, dodatne doze ribanog sira ili naprosto zdjele lisnate salate idealan su mu dodatak.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Kako najbrže pripremiti pesto

Formula za pripremu pesta je jednostavna. Potreban vam je glavni sastojak poput svježeg začinskog bilja, šparoga, rukole ili, primjerice, medvjeđeg luka, šaka omiljenih orašastih plodova, češnjak koji će dati na bogatijim aromama, maslinovo ulje kako biste dobili dobru teksturu, a onda i koja žlica svježe ribanog sira. Sol i papar su također obavezan dio svakog pesto umaka.

 

Možda vas zanima... Pesto od šparoga i rukole za ručak u 15 minuta Recepti pesto Možda vas zanima... Pesto od lješnjaka i mrkve za bogatija jela None

 

Kod odabira orašastih plodova vodite se vlastitim ukusom. Ipak, s klasičnim pestom Genovese od bosiljka najbolje će se složiti pinjoli, s medvjeđim lukom kombinirajte bademe ili orahe, a odlična ideja uz brojne začine bit će i lješnjaci, indijski oraščići te pistacija.

Parmezan ili pecorino odličan su odabir za pripremu pesta kada su u pitanju sirevi.

 

Pesto od oraha Možda vas zanima... Za večeru nema straha - napravite pesto od oraha! None Možda vas zanima... Za jednostavne užitke: Pesto od jogurta Recepti

 

Pesto od oraha | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pesto i tjestenina, zaljubljeni par

Sve sastojke najbolje je ubaciti u blender i pustiti da aparat odradi posao za vas. Dok blendate, skuhajte tjesteninu, pa ostavite žlicu do dvije tekućine u kojoj se kuhala kako biste dobili kremastiju teksturu umaka. Osim vode od kuhanja, pestu možete dodati i vrhnje za kuhanje.

 

Možda vas zanima... Brzinski ručak: Tjestenina alla Genovese Recepti Možda vas zanima... Točkasta tjestenina s domaćim pestom od blitve Kolumne Možda vas zanima... Povrtne lazanje s pestom i mozzarellom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Na koje sve načine možete iskoristiti pesto

Osim u tjesteninu, žlicu pesta možete ubaciti i sezonski rižoto za bogatije okuse, dodati ga možete na pizzu ili čak iskoristiti kao podlogu umjesto umaka od rajčice. Za doručak, pestom jednostavno premažite tostirani kruh ili ga dodajte u sendviče, pa poslužite uz šalicu kave ili čaja.

 

Možda vas zanima... Sasvim drugačiji sendvič s pestom i inćunima Recepti Možda vas zanima... Burgeri s grilanim sirom i patlidžanom Recepti

 

Pesto može postati i punjenje za omiljene slane rolice. Nakon pečenja pospite ih ribanim sirom, pustite da se otopi, pa poslužite uz umak.

Uz svježe, dobra opcija bit će i pulled kruh. Stari kruh zarežite na kockice, no neka još uvijek ostane u jednom komadu. Između rezova dodajte pesto, sireve, pa i omiljene mesne dodatke. Premažite maslacem ili maslinovim uljem, ubacite u pećnicu na 20 minuta i uživajte u slasnim zalogajima za pola sata. Ova grickalica bit će odličan odabir i za iznenadne goste.

 

Možda vas zanima... Jedno tijesto, dva recepta: Rolice s pestom i savijača od šljiva Špajza Možda vas zanima... Dopustite da vas osvoji: Hrskavi kruh punjen pestom i sirom Špajza

 

Dobar tek!

 | Author: thinkstock foto: thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.