Znanstvenici potvrdili: tanjur pun tjestenine popravlja raspoloženje!

Olivie Strauss/Unsplash Pašta i mašta mogu svašta!
Zahvaljujući istraživanju koje je provelo milansko sveučilište, sada imamo potvrdu za nešto što smo oduvijek znali - tanjur pun tjestenine jamac je naše sreće! A mi imamo najbolje recepte za sreću!
Vidi originalni članak

Sljedeći put kad ćeš imati loš dan, ili ćeš se jednostavno osjećati loše, nemotivirano…. Svakako probaj po nama najukusniji recept koji brzo popravlja raspoloženje – pojedi tanjur pun fine tjestenine.

Ne, nismo se zabunili! Nismo pomiješali lončiće… Naime, milansko sveučilište IULM provelo je zanimljivo istraživanje, a rezultat nam je jako drag – jedenje tjestenine popravlja raspoloženje! Zbilja dobra vijest.

 

Brzo i jednostavno 3 najlakša jela od tjestenine koja svi obožavaju

 

Tanjur pun tjestenine - izvor sreće i veselja

Za svoju studiju okupili su 40 sudionika u dobi između 25 i 55 godina te su mjerili fizičke i neurološke promjene u njihovim tijelima nakon što bi pojeli tanjur tjestenine. Njihove rezultate usporedili su s drugim grupama u kojima su sudionici, umjesto uživanja u tjestenini, slušali svoju omiljenu glazbu ili gledali sportska nadmetanja u svom omiljenom sportu.

I, rezultati su sljedeći – tjestenina puno bolje popravlja raspoloženje od sporta i glazbe – brže i uspješnije generira pozitivne emocije.

Znanost je zaključila: tjestenina i sreća su jedno

"U ovoj studiji, znanost je stavljena u službu emocija kako bi se potvrdila naša pretpostavka da su tjestenina i sreća zapravo jedno. Rezultati naše studije otkrivaju da smo upravo dok jedemo tjesteninu iznimno emocionalno aktivni.

Dakle, sam čin kušanja jela u svom punom okusu izaziva u nama pozitivna emocije i sjećanja", pojasnio je Vincenzo Russo, profesor potrošačke psihologije na IULM-u.

 

tips & tricks Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine! A znamo i zašto...

 

Osim u mjerenju njihove sreće nakon što pojedu tanjur tjestenine, sudionici su dobili i upitnik u kojem je bio i pitanje "Kada jedeš tjesteninu?". Većina odgovora bila je – s obitelji, s prijateljima ili pak "kad se osjećam sretnim/sretnom".

Najbolji omjer sreće i cijene

Također, na pitanje koliko sretnima se osjećaju dok jedu tjesteninu, 76 % sudionika odgovorilo je – "vrlo često". Manje od polovice ispitanika, njih 40 % smatra tjesteninu hranom za utjehu, ali pretpostavlja se da je razlog tomu što su ispitanici Talijani, koji u prosjeku tjesteninu jedu pet puta tjedno.

"Oduvijek smo znali da tanjur fine tjestenine čini ljude sretnima, no nismo znali da je to slučaj u ovolikoj mjeri. Napokon smo za to dobili službenu potvrdu u ovim rezultatima istraživanja.

Drago nam je da toliko ljudi smatra tjesteninu važnim izvorom sreće. Kako bismo mi proizvođači tjestenine rekli – tjestenina ima najbolji omjer sreće i cijene!“, rekao je Riccardo Felicetti, predsjednik Talijanskog udruženja proizvođača tjestenine.

Umjesto zaključka, usreći se uz neko od ovih jela u kojima je tjestenina glavna zvijezda...

 

brzo iz pećnice Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati

ideja za brzu večeru Prefina pikantna tjestenina sa svježim kravljim sirom

Recept Marthe Stewart Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima

Jednostavan ručak Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan

Što za ručak? Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom

Omiljeno jelo Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara

neodoljivo kremasto Nova slasna kombinacija – pašta, kruške i gorgonzola!

 

Posjeti Gastro.hr