Špajza 15. siječnja 2020.

Evo zašto ne treba bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voda u kojoj se kuhala tjestenine tajni je sastojak na koji je većina ljudi zaboravila. Evo zašto bi je trebala spremati i koristiti u sljedećem umaku za tjesteninu.

Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari koju možeš skuhati. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, vjerojatno to zna i dijete. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove,a spremanje vode od tjestenine jedan od njih. Međutim, to je često jedan od 'najzaboravnijih' koraka. 

Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.

 

Možda vas zanima... Uvijek pali: Najkremastija tjestenina s gljivama Recepti

 

Što učiniti s vodom od tjestenine

Za savršeno škrobnu vodu trebaš paziti u koliko vode kuhaš tjesteninu. Ne smije je biti previše jer je cilj da se u vodi zadrži što više škroba. Zato u lonac ulij onoliko vode koliko je potrebno da prekrije tjesteninu. Nakon što je tjestenina skuhana, izvadi je iz lonca pomoću hvataljke ili žlice za tjesteninu, a u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba. 

Škrob daje svilenkasto bogatstvo tvojem umaku, a sol dodatni okus. 

 

Možda vas zanima... Alfredo piletina - ručak gotov za manje od pola sata Recepti

 

Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Prelij je u kalupe za led i stavi u zamrzivač. Svaki put kod priprema umaka, rižota, gulaša ili juhe dodaj dvije kockice smrznutog škroba i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.