Svi smo već čuli savjet da treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina... A znamo li i zašto taj savjet ponavljaju svi kuhari?
Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, to bi mogla samostalno obaviti i većina djece. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove, a spremanje vode od tjestenine jedan je od njih. Međutim, to je često jedan od koraka na koji najčešće zaboravimo...
Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.
Što učiniti s vodom od tjestenine
Za savršeno škrobnu vodu trebaš paziti u koliko vode kuhaš tjesteninu. Ne smije je biti previše jer je cilj da se u vodi zadrži što više škroba.
Zato u lonac ulij onoliko vode koliko je potrebno da prekrije tjesteninu. Nakon što se tjestenina skuha, izvadi je iz lonca pomoću hvataljke ili žlice za tjesteninu, a u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba.
Škrob daje svilenkasto bogatstvo tvojem umaku, a sol dodatni okus.
Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Prelij je u kalupe za led i stavi u zamrzivač.
Svaki put kad ćeš pripremati neki umak, rižoto, gulaš ili juhu dodaj 2 kockice zamrznute škrobne vode i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju.
A znamo i još jednu odličnu foru - slavna kuharica Nigella Lawson svojedobno je otkrila kako vodu od kuhanja tjestenine koristi pri izradi domaćeg kruha! Kako ti se čini ta ideja?
I još par jela s tjesteninom za kraj...