Špajza 21. siječnja 2024.

Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine! A znamo i zašto...

kuhanje tjestenine
Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine! foto: Getty Images/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Voda u kojoj se kuhala tjestenina tajni je sastojak na koji je većina ljudi zaboravila. Znamo zašto ju se isplati sačuvati

Svi smo već čuli savjet da treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina... A znamo li i zašto taj savjet ponavljaju svi kuhari? 

Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, to bi mogla samostalno obaviti i većina djece. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove, a spremanje vode od tjestenine jedan je od njih. Međutim, to je često jedan od koraka na koji najčešće zaboravimo...

 

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

 

Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno i mutno, ona je ključna za pripremu savršenog umaka. Chefovi škrobnu vodu nazivaju još i 'tekuće zlato', upravo zato što su svega dvije, tri žlice dovoljne da bilo koji umak pretvore u najukusniji dodatak tjestenini.

 | Author: Joanna Lopez/Unsplash Izrada domaće tjestenine foto: Joanna Lopez/Unsplash

 

Što učiniti s vodom od tjestenine

Za savršeno škrobnu vodu trebaš paziti u koliko vode kuhaš tjesteninu. Ne smije je biti previše jer je cilj da se u vodi zadrži što više škroba.

Zato u lonac ulij onoliko vode koliko je potrebno da prekrije tjesteninu. Nakon što se tjestenina skuha, izvadi je iz lonca pomoću hvataljke ili žlice za tjesteninu, a u vodi će ostati savršeni koncentrat škroba. 

Škrob daje svilenkasto bogatstvo tvojem umaku, a sol dodatni okus. 

 

Tjestenina s pečenim češnjakom Možda vas zanima... Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom Recepti

 

 

Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Prelij je u kalupe za led i stavi u zamrzivač.

Svaki put kad ćeš pripremati neki umak, rižoto, gulaš ili juhu dodaj 2 kockice zamrznute škrobne vode i tvoje će jelo dobiti potpuno novu dimenziju. 

A znamo i još jednu odličnu foru - slavna kuharica Nigella Lawson svojedobno je otkrila kako vodu od kuhanja tjestenine koristi pri izradi domaćeg kruha! Kako ti se čini ta ideja?

Kuhanje tjestenine | Author: George Becker/Pexels Kuhanje tjestenine foto: George Becker/Pexels

I još par jela s tjesteninom za kraj...

 

Tjestenina sa sirom i brokulom Možda vas zanima... Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart Recepti špageti s crvenim pestom Možda vas zanima... Špageti s crvenim pestom - najbrži i najfiniji ručak ikad! Recepti raskošno zimsko jelo Možda vas zanima... Brza tjestenina s vrganjima za ukusan kraj dana Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.