Avokado je jedan od najpopularnijih, najslasnijih i najzdravijih plodova zbog svog bogatog okusa, svestranosti u kuhinji i nutritivnih vrijednosti. Često ga koristimo za pripremu guacamolea, u salatama, sendvičima ili čak kao dodatak smoothiejima.
No kad ogulimo avokado i dođemo do sočnog 'mesa', njegovu koru redovito bacamo, a ona zapravo može biti izuzetno korisna. Ako ste dosad odlagali koru kao otpad, vrijeme je da promijenite perspektivu i otkrijete nekoliko kreativnih načina kako je iskoristiti.
1. Pripremi čaj od kore avokada
Jedan od najjednostavnijih načina za korištenje kore avokada je priprema čaja. Kora od avokada je bogata antioksidansima i vlaknima koji podržavaju zdravlje srca i probavu.
Za čaj od kore avokada, jednostavno operi koru, nareže je na male komade i stavi u kipuću vodu. Ostavi da se kuha 5-10 minuta, a zatim procijedi. Ovaj čaj ima blag, orašast okus i može se zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačima. Osim što je ukusan, ovaj napitak nudi i niz zdravstvenih benefita, poput smanjenja upala i poboljšanja probave.
Avokao
2. Kora od avokada kao prirodni piling za kožu
Kora od avokada sadrži zdrave masti koje mogu djelovati hidratantno na kožu, dok njezina tekstura daje blagi piling. Ako želiš isprobati prirodni piling kod kuće, jednostavno istrljaj kožu unutrašnjosti kore - ovo je posebno dobro za najsuša područja na kožu kao što su laktovi, koljena ili ruke.
Ovaj piling ne samo da uklanja mrtve stanice kože, već također njeguje i hidrira, ostavljajući kožu mekšom i glatkijom.
3. Dodaj koru od avokada u smoothie ili juhu
Iako kora od avokada može imati čvršću teksturu, ona je potpuno jestiva i može obogatiti mnoge recepte. Koru od avokada nasjeckaj nasitno i dodaj u smoothie ili juhu. Osim što ćeš iskoristiti cijeli plod, ovim postupkom svoje ćeš jelo obogatiti dodatnim vlaknima i drugim hranjivim tvarima.
Koru od avokada koristi u kombinaciji s voćem poput banane ili jagode u smoothieju, ili je rije blendanja dodaj u krem juhu od povrća za bogatiji okus i veću gustoću.
Avokado
4. Kore od avokada iskoristi u vrtu
Ne moraš se ograničiti na korištenje kore od avokada samo u kuhinji. Ako imaš svoj (organski) vrt, kora od avokada može postati odličan materijal za kompostiranje. Zbog svojih visokih količina hranjivih tvari, posebno kalija i magnezija, kora je izvrstan dodatak kompostu.
Također, koru od avokada u vrtu možeš koristiti kao prirodni malč, jer pomaže u održavanju vlažnosti tla, smanjuje rast korova i poboljšava strukturu tla.
5. Koru od avokada možeš koristiti i kao začin
Za ljubitelje inovativnih okusa, kora od avokada može poslužiti kao začin za razna jela. Osušena i mljevena u prah, kora od avokada dobiva lagano dimljeni okus koji može obogatiti okuse mnogih jela, od roštilja do variva.
Prah od kore avokada može se dodavati i u umake, marinadu za meso ili njime posuti povrće. Isprobaj pah od kore avokada kao originalni začin koji će dodati jedinstvenu dubinu okusa tvojim omiljenim jelima.
Ne bacajte koru (ali ni košticu! - jer i ona se može iskoristiti na više načina, osim onog očitog - kao početak nove biljke) od avokada, jer je možeš iskoristiti na mnoge korisne i kreativne načine. Bilo da je koristiš u kuhinji, kao prirodni piling za kožu, u vrtu ili kao začin za jela, kora ovog ploda daje mnoge nutritivne i praktične koristi.
Sljedeći put kada oguliš avokado, razmisli o tome kako možete iskoristiti svaki dio ovog superploda!