Iako ti ideja o tome da zamrzneš avokado možda zvuči kao kulinarsko svetogrđe, realnost je da ti ova metoda može spasiti omiljeni zeleni plod od propadanja, pogotovo ako si ga kupio previše, ili su svi odjednom sazreli u istoj noći. U nekim stranim trgovinama (kod nas se, zasad, nije ustalio taj običaj) čak možeš pronaći već smrznute komadiće avokada, spremne za smoothieje.
No jedno je važno znati – zamrzavanje utječe na teksturu i okus. Nema više onog prepoznatljivog kremastog, maslačastog osjećaja koji volimo u svježem avokadu. Zamrznut i potom odmrznut avokado postaje mekši, ponekad i zrnast, a okus mu zna biti blago promijenjen.
Kako pravilno zamrznuti avokado?
Načini zamrzavanja avokada ovise o tome kako ga planiraš koristiti. Ako želiš maksimalnu fleksibilnost, postoje četiri načina.
Avokado možeš doslovno cijeli zamrznuti. Samo ga zamotaj u prozirnu foliju ili stavi u vrećicu s patentnim zatvaračem. Ovo je najbrža varijanta, ali i najmanje praktična za kasnije korištenje.
Polovice ili kriške možeš zamrznuti s korom (ako želiš malo manje posla prije zamrzavanja) ili bez nje. Dobar trik je poprskati ih limunovim ili limetinim sokom kako bi spriječio tamnjenje.
Avokado
Ako želiš avokado koristiti u kuhanju, najbolje je oguliti ga, narezati na kockice, rasporediti na papir za pečenje i tako zamrznuti “komad po komad”. Tek kad se kockice avokada dobro zamrznu, premjesti sve u jednu vrećicu.
Tako izbjegavaš lijepljenje i možeš vaditi točno koliko ti treba. Za kraj, zgnječen avokado s malo limunova soka limuna najstabilniji u zamrzavanju. Ovako zamrznuti avokado pokreni u hermetički zatvorenu posudu, vrećicu ili čak u kalup za led – savršeno za smoothieje, namaze ili čak kolače.
Kako odmrznuti avokado?
Ako ga koristiš za blendanje, odmrzavanje nije nužno – možeš zamrznute komade avokada ubaciti ravno u blender. No ako ti treba mekši, podatni avokado za kuhanje ili pripremu namaza, imaš nekoliko opcija.
Najbolje je da zamrznuti avokado prebaciš u hladnjak večer prije i pustiti da se polako odmrzne. Svi smo zaboravni, događa se i najboljima, a ako zaboravimo zamrznuti avokado radi odmrzavanja premjestiti u hladnjak večer prije, možemo ga jednostavno na dan kada ban zatreba ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Zamrznuti avokado savršen je za pripremu guacamole umaka
Kako sve koristiti zamrznuti avokado?
Realno, zaboravi tost. Nakon zamrzavanja, avokado gubi onu čistu, glatku teksturu koja ga čini savršenim za namaze. Ali to ne znači da mu nije mjesto u kuhinji.
Naprotiv, zamrznuti avokado idealan je za sve one recepte gdje nije glavna uloga, nego samo dio cjeline. Ubaci ga u smoothieje, dodaj u preljeve za salatu, koristi ga za avokado palačinke, muffine, zdravi čokoladni kruh ili, naravno, za guacamole.
Koliko dugo traje smrznuti avokado?
Iako avokado nije baš šampion u dugotrajnosti, pravilno zamrznut može preživjeti do dva mjeseca u zamrzivaču. Nakon toga nije nužno neispravan, ali će mu okus i tekstura početi padati, a nitko ne želi blijed, bezokusni zeleni pire. Zato ga zamrzni pametno, a iskoristi brzo. Označi datum zamrzavanja i planiraj ga potrošiti dok je "u naponu" okusa.
Avokado