gastro postao
Ovaj francuski klasik idealan je za ljubitelje ovog ukusnog voća. Priprema je krajnje jednostavna, a rezultat - odličan!
Tradicionalni i najpopularniji clafoutis (klafuti) priprema se s trešnjama ali nećete pogriješiti izaberete li bilo koje mekano voće - marelice, breskve ili šljive.
Tijesto je rijetko i glatko, slično onome za našu supitu (ah, obožavala sam bakinu supitu!), a kada je pečeno izgleda poput debele palačinke.
Clafoutis možemo poslužiti odmah nakon pečenja, ali odličan je i kada se ohladi (tada se i lakše reže i vadi iz posude u kojoj se pekao).
Sastojci:
- 600 g malina
- 3 jaja
- 70 g šećera
- 10 g vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije
- 120 g brašna
- 220 ml mlijeka
- 50 g maslaca + još malo za premazivanje kalupa
Priprema:
- Posudu za pečenje namažite maslacem.
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- U zdjeli pjenjačom miješajte jaja, šećer i vanilin šećer, zatim dodajte brašno, mlijeko i otopljeni maslac. Miješajte cijelo vrijeme, smjesa treba biti rijetka i glatka.
- U pripremljenu posudu rasporedite maline i prelijte ih tijestom.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta na 180-200°C.
- Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.
Dobar tek!
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštami Facebook stranici.