Kolumne 16. rujna 2016.

Klasik u novom ruhu: Kineske palačinke s mladim lukom

Kineske palačinke
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
"Ponekad nakon dugog dana na poslu za večeru želim samo nešto jako vizualno privlačno, aromatično, super-ukusno, gotovo za 15 minuta i tako jednostavno da to mogu napraviti i žmirečki. Samo tih par sitnica. Za takve dane kineske palačinke s mladim lukom su izvrstan odabir." - savjetuje naša draga blogerica...

Također za dane kad ste kupili pušlek prekrasnog mladog luka, a nemate pojma što s njim započeti, kao i za one dane kad imate pod krovom mudrijaša koji pojede samo bijeli dio mladog luka i ostavi “pera” (a još jednu satr’cu ne možete ni vidjeti, a nekmoli pojesti).

Kineske palačinke beskvasni su kruh koji se radi od tankog vučenog, a ne lijevanog tijesta poput zapadnjačkih palačinki i nose nevjerovatnu sličnost s indijskim paratama (paratha).

Kineske palačinke | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Obje rođakinje; kineske palačinke s mladim lukom i parate oslanjaju se na jednostavni i maštoviti način dvostrukog valjanja palačinki, jednom da bi se premazale masnoćom pa zatim savijene ponovo razvaljale što im daje lisnatost tijesta i divnu mekoću i sočnost gotovog proizvoda.

Temeljni recept (za 4 palačinke):

  • 75 g bijelog brašna
  • prstohvat soli
  • 60 ml vruće vode brašno za miješenje i valjanje

Za punjenje:

  • ulje (po želji, ali sezamovo će im dati posebni kineski štih)
  • nasjeckani mladi luk

Postupak:

  1. Odmjerite brašno, pomiješajte sa soli i ulijte vruću vodu.
  2. Oprez: ako uzmete integralno brašno trebati će vam nešto više vode da dobijete mekano tijesto.
  3. Miješajte vilicom ili štapićem da se poveže i zatim izbacite na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto (1-2 minute).
  4. Ostavite tijesto da se odmori pokriveno 10 minuta dok narežete luk (i pripremite tavu, prostrete stol, izvadite kakav umak, sir ili hladni narezak koji ćete umotati u palačinku).
  5. Tijesto podijelite na 4 komada, svaki komad dlanovima oblikujte u kuglicu pa u spljošteni disk.
  6. Uz pomoć malo brašna razvaljajte svaku kuglicu tanko, premažite dobivenu palačinku uljem i rasporedite četvrtinu narezanog luka na nju.
  7. Smotajte palačinku u roladu, a roladu sfrčite u pužića (pogledajte slike).
  8. Pužića spljoštite dlanom i, koristeći malo brašna, razvaljajte.
  9. Dok još niste spretni najbolje je ovako pripremiti sve četiri palačinke pa zatim uglijati tavu i pržiti, no kad malo uhvatite grif možete peći prvu dok valjate sljedeću.
  10. Peku se na srednje ugrijanoj tavi, suhoj ili malo nauljenoj, po minutu-dvije na svakoj strani sve dok ne dobije lijepe smeđe točke.
  11. Primijetiti ćete da se dijelovi napuhnu i slojevi razdvoje dok se peku – jer zbog ove tehnike valjanja i premazivanja masnoćom dobivamo tijesto slično lisnatom (samo sa mnogo manje masti i kalorija nego u klasičnom lisnatome).
  12. Pečene palačinke slažite na hrpu i jedite vruće, mlake ili hladne.
  13. Kineske palačinke | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako ih želite spremiti za poslije (npr. sutra za doručak) raširite ih na rešetku da se ispare i ohlade pa stavite u plastičnu vrećicu za zatvaračem da ostanu lijepe i savitljive.

Ove palačinke mirisne su i prekrasno savitljive i odlične kao jednostavna večera ili doručak, samo sa malo umaka (kao ovaj pivski) ili za umotati krišku šunke (što bi bila izvrsna kombinacija u vrijeme uskršnjih bakanalija, ali i bilo kad u godini kad se nađe komad dobre šunke). Ja sam ovu silnu porciju i pol pojela uz domaći kajmak koji oberem sa kiselog mlijeka s mlijekomata i bila je to prava delicija! Sočno, mirisno, jednostavno pripremom, ali ne i okusom – naprosto opojne slasti.

Isprobajte, uživajte i dobar vam tek!

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.