Također za dane kad ste kupili pušlek prekrasnog mladog luka, a nemate pojma što s njim započeti, kao i za one dane kad imate pod krovom mudrijaša koji pojede samo bijeli dio mladog luka i ostavi “pera” (a još jednu satr’cu ne možete ni vidjeti, a nekmoli pojesti).
Kineske palačinke beskvasni su kruh koji se radi od tankog vučenog, a ne lijevanog tijesta poput zapadnjačkih palačinki i nose nevjerovatnu sličnost s indijskim paratama (paratha).
Obje rođakinje; kineske palačinke s mladim lukom i parate oslanjaju se na jednostavni i maštoviti način dvostrukog valjanja palačinki, jednom da bi se premazale masnoćom pa zatim savijene ponovo razvaljale što im daje lisnatost tijesta i divnu mekoću i sočnost gotovog proizvoda.
Temeljni recept (za 4 palačinke):
- 75 g bijelog brašna
- prstohvat soli
- 60 ml vruće vode brašno za miješenje i valjanje
Za punjenje:
- ulje (po želji, ali sezamovo će im dati posebni kineski štih)
- nasjeckani mladi luk
Postupak:
- Odmjerite brašno, pomiješajte sa soli i ulijte vruću vodu.
- Oprez: ako uzmete integralno brašno trebati će vam nešto više vode da dobijete mekano tijesto.
- Miješajte vilicom ili štapićem da se poveže i zatim izbacite na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto (1-2 minute).
- Ostavite tijesto da se odmori pokriveno 10 minuta dok narežete luk (i pripremite tavu, prostrete stol, izvadite kakav umak, sir ili hladni narezak koji ćete umotati u palačinku).
- Tijesto podijelite na 4 komada, svaki komad dlanovima oblikujte u kuglicu pa u spljošteni disk.
- Uz pomoć malo brašna razvaljajte svaku kuglicu tanko, premažite dobivenu palačinku uljem i rasporedite četvrtinu narezanog luka na nju.
- Smotajte palačinku u roladu, a roladu sfrčite u pužića (pogledajte slike).
- Pužića spljoštite dlanom i, koristeći malo brašna, razvaljajte.
- Dok još niste spretni najbolje je ovako pripremiti sve četiri palačinke pa zatim uglijati tavu i pržiti, no kad malo uhvatite grif možete peći prvu dok valjate sljedeću.
- Peku se na srednje ugrijanoj tavi, suhoj ili malo nauljenoj, po minutu-dvije na svakoj strani sve dok ne dobije lijepe smeđe točke.
- Primijetiti ćete da se dijelovi napuhnu i slojevi razdvoje dok se peku – jer zbog ove tehnike valjanja i premazivanja masnoćom dobivamo tijesto slično lisnatom (samo sa mnogo manje masti i kalorija nego u klasičnom lisnatome).
- Pečene palačinke slažite na hrpu i jedite vruće, mlake ili hladne.
Ako ih želite spremiti za poslije (npr. sutra za doručak) raširite ih na rešetku da se ispare i ohlade pa stavite u plastičnu vrećicu za zatvaračem da ostanu lijepe i savitljive.
Ove palačinke mirisne su i prekrasno savitljive i odlične kao jednostavna večera ili doručak, samo sa malo umaka (kao ovaj pivski) ili za umotati krišku šunke (što bi bila izvrsna kombinacija u vrijeme uskršnjih bakanalija, ali i bilo kad u godini kad se nađe komad dobre šunke). Ja sam ovu silnu porciju i pol pojela uz domaći kajmak koji oberem sa kiselog mlijeka s mlijekomata i bila je to prava delicija! Sočno, mirisno, jednostavno pripremom, ali ne i okusom – naprosto opojne slasti.
Isprobajte, uživajte i dobar vam tek!
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!