Kolumne 25. travnja 2017.

Medena pita s kokosom i tajnim sastojkom

Medena s kokosom.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je jedna starinska pita, potpuno neopravdano već pomalo zaboravljena. Pita se sastoji od nekoliko jednostavnih namirnica koje su nam gotovo uvijek pri ruci, a korištenje naizgled skromnih sastojaka na kraju će rezultirati finom kremastom slasticom bogatog okusa.

Kod pripreme ove pite treba paziti da nam se kore ne prepeku, one moraju ostati nježne svijetlosmeđe boje, a pitu je bolje napraviti dan ranije, ostaviti da se tijekom noći opusti, pa tek sljedeći dan rezati i poslužiti. Klasična medena pita ne posipa se kokosovim brašnom već samo šećerom u prahu, ali ovo je dodatak koji ovu pitu čini još posebnijom.

medena pita.jpg | Author:

Sastojci za kore:
2-3 žlice masti (oko 100 g)
150 g šećera
3 žlice meda (ja sam koristila kestenov med)
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
¼ žličice cimeta
500 g glatkog brašna

Sastojci za kremu:
650 ml mlijeka
5 žlica oštrog brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer ili malo domaćeg ekstrakta vanilije
200 g maslaca

5 žlica kokosovog brašna, za posipanje

Medena s kokosom.jpg | Author:

Priprema:
1. Pećnicu ugrijati na 180°C. Pripremiti 4 lista papira za pečenje.
2. Šećer, jaje, mast, med i sodu bikarbonu staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri 5-10 minuta. Smjesa će biti pjenasta i nježno mirisati na karamel. Maknuti s vatre, povremeno promiješati pa nakon 15 minuta u smjesu dodati brašno i cimet. Sve sastojke dobro promiješati, izvaditi iz posude pa kratko rukom mijesiti (na brašnom posutoj podlozi).
3. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta tanko razvaljati na papiru za pečenje (svaka kora treba biti cca 22 x 35 cm) pa staviti na preokrenuti lim i svaku koru peći 3-5 minuta na 180°C.
4. Pripremiti kremu. U posudu uliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer. Kada mlijeko prokuha i šećer se otopi, maknuti s vatre, dodati brašno i brzo pjenjačom miješati. Vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
5. Kremu ohladiti pa u dobro ohlađenu kremu umiješati maslac sobne temperature.
6. Na tri kore u jednakim slojevima rasporediti ohlađenu kremu, a na zadnju, četvrtu koru, nanijeti tek vrlo tanki sloj kreme pa posuti kokosovim brašnom.
7. Pitu rezati i poslužiti sljedeći dan.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.