Aromatično, s mirisom tostiranih bučinih sjemenki, ono je slasni napad na osjetila. Ima ga za kupiti na prodajnim mjestima mljekare Veronika, a ja sam svoje nabavila na subotnjem samoborskom placu. Odmah sam ga isprobala u žemljicama i prekonoćnim zobenim pahuljicama (i oboje je profitiralo od ovog slasnog sastojka), ali mislim da sam tek s ovom primjenom konačno stvarno pogodila zlatnu žilu užitka. Ove tortiljice za meke takose (soft taco) savitljive su, mirisne i snažnog umami okusa i bez problema mogu se nositi sa svakojakim punjenjima. Danas sam ih nadopunila varijacijom na predivan recept Laure Pazzaglia sa hippressurecooking.com koji sam pripremila u ekspres loncu za desetak minuta (4 min kuhanja na pari), no uz malo više vremena bez problema moguće ga je skuhati i bez ekspres lonca.
Čupana piletina s povrćem (za 2 porcije):
- 1/2 žličice ulja (kokosovo daje lijepu aromu, ali može bilo koje)
- 1 polovica pilećih prsa (oko 200 g)
- manji luk
- 1 češanj češnjaka
- 60 g mrkve narezane na štapiće
- 1 žlica leće (ovdje proklijana, ali može i kratko namočena ili crvena koja se ne mora namakati)
- pola paprike
- pola šalice* vode
- sol
- papar
Tortilje (4 velike ili 8 malih):
- 1/2 šalice minus jedna žlica običnog bijelog glatkog brašna (cc 67 g)
- 1 žlica brašna od odmašćenih koštica bundeve (7 g)
- 1 žličica ulja
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 3-3.5 žlice vode
- malo brašna za posipanje površine kod valjanja tortilja
Za posluživanje:
- ocijeđeni jogurt (mi smo imali domaći, ali može grčki kupovni, krem sir ili kiselo vrhnje)
- salsa od rajčice
- tanko narezana salata ili kupus
- ljuti umak (sriracha!) ili vaš omiljeni dodatak poput ribanog sira, guacamole umaka ili zgnječenog začinjenog slanutka
Priprema:
S obzirom na vrlo brzu pripremu ovog obroka započela sam prvo sa piletinom da joj dam koji trenutak da odmori u umaku dok vruće tortilje stignu na stol. Ugrijati ekspres lonac na srednjoj temperaturi i u njemu kokosovo ulje. Posoljena pileća prsa spustiti u vrući lonac i pustiti da se s jedne strane zapeče. Izvaditi piletinu, dodati luk i kratko okrenuti na korici zaostaloj od piletine, usuti sve ostale sastojke i pola šalice vode te posoliti popapriti i na vrh svega staviti plietinu zapečenom stranom gore. Zatvoriti ekspres lonac i kad postigne pritisak kuhati na najslabijoj temperaturi 4 minute. Kad isteknu 4 minute ugasiti vatru, staviti na stranu i ostaviti da se pritisak sam spusti. Izvadite piletinu, počupajte ju na manje komade mišićnih vlakana koristeći dvije vilice i vratite u umak, dobro sve izmješajući. Pokrijte.
Dok se piletina kuhala pomiješala sam brašna za tortilje, prašak za pecivo i sol pjenjačom da se brašno sasvim izmješa i “prozrači”. Nisam prosijavala jer me male kvržice bučinog brašna ne smetaju u gotovom proizvodu, ali tko je na to osjetljiv preporučam prosijati. Na kraju sam dodala ulje i vodu i umijesila tijesto, oko 1-2 minute dok ne postane glatko. Tijesto odmah podijeliti na 8 kuglica (ili 4 za velike tortilje). Dok se jedna valja ostale neka su pokrivene preokrenutom zdjelom da ostanu vlažne. Ne čekajte dugo prije pečenja jer će tijesto stajanjem postati premekano i neće se dati lijepo tanko valjati bez dodavanja mnogo dodatnog brašna.
Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi i pecite tortilje kratko na nenamašćenoj tavi (oko 1 minutu na prvoj strani i 20-ak sekundi na drugoj) i slažite na tanjur prekriven papirom ili pamučnom krpom (jer se vlaži na dnu kad se hlade pa do vremena posluživanja ona najdonja sjedi u lokvi. Za ove male tortilje ja sam presavinula papir kuhinjske role na četvrtinu veličine – jer su tortiljice promjera oko 12-13 cm). Poslužiti piletinu, tortilje i dodatke da si svatko može slagati porcije po želji
Potomkica je tražila repete tortilja, a mesa i umaka je ostalo taman za jedan burrito bowl (zdjelu sa salatom i rižom) sutra za doručak.
To je bila prava porcija i pol!
*pod šalicom misli se na mjernu šalicu tj. 240 ml
Derzu Fanistori slobodno pratite na njenom blogu Porcija i pol!