Srdela je proglašena jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, sa svojim sadržajem željeza, kalcija, vitamina D i omega-3 masnim kiselinama konkurira i najpopularnijim ribama. Ujedno je i jedna od najčišćih riba jer se hrani planktonima i raste u prirodnim staništima bez doticaja sa kemikalijama u velikoj mjeri.
Odlična vijest je i da zadovoljava zahtjev za ekološku održivost što znači da konzumiranjem srdela ne potičete uništavanje prirodnih resursa ili zagađenje okoliša.
Sada kada smo ju toliko nahvalili, vrijeme je za jedan lagani recept sa srdelicama i salatom od slanutka i blitve, bez glutena. :)
Sastojci za prirpemu srdela:
- 0,5 kg srdele
- žličica soli
- 5 žlica sezama
- 5 žlica kukuruznog brašna
- 2 žličice suhe čili papričice
- maslinovo ulje za prženje
Sastojci za pripremu salate:
- 600 g blitve
- 200 g feta sira
- 200 g slanutka skuhanog i ocijeđenog
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 2 režnja češnjaka
Priprema:
- Slanutak skuhati i ostaviti u vodi dok ostale sastojke ne pripremite.
- Nasjeckati blitvu na veće dijelove i ubaciti u zagrijanu slanu vodu na kratko, dok listovi ne povenu.
- Srdele očistiti, lagano oprati i osušiti na papirnatom ručniku.
- Pomiješati u posudi sezam, kukuruzno brašno, čili papričicu, i sol.
- Srdelice uvaljati u pripremljenu mješavinu od sezama i brašna, te pripremiti ulje za prženje.
- Popržiti srdelice do prekrasne zlatne boje, te ocijediti od viška ulja prije serviranja.
- Kada ste gotovi sa srdelicama, pripremite salatu.
- Pomiješajte ocijeđenu blitvu, slanutak, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i maslinovo ulje.
- Preko salate nadrobite fetu i poslažite srdelice.
Koji je vaš najdraži morski ručak? Slobodno mi napišite u komentarima. :) Ostanite mi fini i kreativni! :*
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.