Kolumne 13. srpnja 2016.

Okus ljeta: Srdele sa salatom od slanutka

Srdele sa slanutkom
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znam kako vi, ali ja već sanjam o odmoru uz našu prekrasnu obalu. Sunce, more, odmor i odlična morska hrana. Dok mi se snovi ne ostvare, prizvat ću malo mora u kuhinju sa našom neokrunjenom kraljicom mora - srdelom.

Srdela je proglašena jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, sa svojim sadržajem željeza, kalcija, vitamina D i omega-3 masnim kiselinama konkurira i najpopularnijim ribama. Ujedno je i jedna od najčišćih riba jer se hrani planktonima i raste u prirodnim staništima bez doticaja sa kemikalijama u velikoj mjeri.

Odlična vijest je i da zadovoljava zahtjev za ekološku održivost što znači da konzumiranjem srdela ne potičete uništavanje prirodnih resursa ili zagađenje okoliša.

Sada kada smo ju toliko nahvalili, vrijeme je za jedan lagani recept sa srdelicama i salatom od slanutka i blitve, bez glutena. :)

Srdele sa slanutkom | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Sastojci za prirpemu srdela:

- 0,5 kg srdele
- žličica soli
- 5 žlica sezama
- 5 žlica kukuruznog brašna
- 2 žličice suhe čili papričice
- maslinovo ulje za prženje

Sastojci za pripremu salate:

- 600 g blitve
- 200 g feta sira
- 200 g slanutka skuhanog i ocijeđenog
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 2 režnja češnjaka

Srdele sa slanutkom | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Slanutak skuhati i ostaviti u vodi dok ostale sastojke ne pripremite.
  2. Nasjeckati blitvu na veće dijelove i ubaciti u zagrijanu slanu vodu na kratko, dok listovi ne povenu.
  3. Srdele očistiti, lagano oprati i osušiti na papirnatom ručniku.
  4. Pomiješati u posudi sezam, kukuruzno brašno, čili papričicu, i sol.
  5. Srdelice uvaljati u pripremljenu mješavinu od sezama i brašna, te pripremiti ulje za prženje.
  6. Popržiti srdelice do prekrasne zlatne boje, te ocijediti od viška ulja prije serviranja.
  7. Kada ste gotovi sa srdelicama, pripremite salatu.
  8. Pomiješajte ocijeđenu blitvu, slanutak, sitno nasjeckani češnjak, sol, papar i maslinovo ulje.
  9. Preko salate nadrobite fetu i poslažite srdelice.

Koji je vaš najdraži morski ručak? Slobodno mi napišite u komentarima. :) Ostanite mi fini i kreativni! :*

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.