Recepti 19. srpnja 2019.

Fantastične punjene tikvice gotove za samo pola sata!

punjene-tikvice
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Punjene tikvice su uistinu svestrano jelo. Moguće ih je pripremiti u gotovo bezbroj kombinacija budući da brojne namirnice pristaju uz nježne okuse i svilenkastu teksturu tikvica.

Punjene tikvice mogu biti i slasno predjelo, zasitno glavno jelo ili ukusna zakuska na zabavama. Sama priprema početnicima može biti nešto zahtjevna, no jednom kada se savlada osnovni recept punjene tikvice su gotove u otprilike pola sata.

Možda vas zanima... Prilog za poželjeti - falafel s tikvicama Recepti

Za početak stavite grijati pećnicu na 200°C. Tikvice operite, odrežite im krajeve i po dužini prepolovite na polovice. Po želji svaki polovicu možete narezati na manje komade (cca 10 cm). Žlicom izdubite meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogolite“ do kore – ostavite oko 1 cm mesa na dnu i na krajevima (kao da pravite lađu) kako eventualni umak ne bi procurio kroz tikvicu. “Lađice“ tikvica možete kratko blanširati, iako ovaj korak nije nužan.

ražnjići Možda vas zanima... Ražnjići od tikvica i cvjetače - apsolutni kraljevi roštilja Recepti

Slijedi priprema punjena. Ovdje možete dati mašti na volju i upotrijebiti namirnice po želji. Pripremati li vegetarijansko punjene jednostavno na ulju pirjajte luk dok ne omekša. U posudi pomiješajte pirjani luk, meso tikvice koju ste izdubili i malo rajčice. Po želji, smjesu povrća začinite solju, paprom i timijanom, dodajte joj žlicu kiselog vrhnja i sve dobro pomiješajte. Pripazite da povrće ne pusti previše soka jer će se tikvice napuniti tekućinom i postati mljeckave. Namažite lim za pečenje maslacem , posložite tikvice i žlicom ih napunite pripremljenim punjenjem. Pospite aromatičnim sirom i pecite 20 -25 minuta.

Možda vas zanima... Hrskavo: Galette s tikvicama, kukuruzom i kozjim sirom Recepti

Sličan je postupak pripreme i tikvica punjenih mesom, iako možda nešto zahtjevniji. Na ulju pirjajte nasjeckani luk i kockice paprike dok ne omekšaju i zatim im dodajte mljeveno meso. Nakon nekoliko minuta smjesi dodajte umak od rajčice, ali tek toliko da meso dobije potrebnu sočnost. Začinite po želji. Pirjajte 10 minuta, te zatim ostavite meso da se ohladi. Kada se punjene ohladilo dodajte mu mozzarellu nasjeckanu na trakice. Izdubljene tikvice posložite na nauljenu posudu za pečenje, napunite ih smjesom mesa i sira i pecite 30-35 minuta. Punjene tikvice servirajte tople.

Možda vas zanima... Slasno i neodoljivo: Popečci od tikvica, mrkve i sira Kolumne

Tražite li dodatnu inspiraciju isprobajte neki od naših recepata:

Zapečene tikvice punjene puretinom

Zapečene punjene tikvice

Punjene tikvice s umakom od rajčice

Tikvice punjene bakalarom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.