Jeli su ga čak i stari Rimljani, a vjerovalo se da kupus ima mjesečevu moć upravo zato što raste za punog mjeseca. Danas znamo da njegova moć leži u velikoj količini vitamina C i izvrsnom okusu zbog kojeg ga toliko volimo. Bogate prehrambene vrijednosti, kupus je svima dobro poznata namirnica iz djetinstva. Dok su nas prije tjerali da uzmemo samo još jednu žlicu variva ili salate od kupusa, danas u njemu s pravom uživamo.
Posebice nam je drag u hladnijim, jesenskim i zimskim mjesecima kada na naljepši način grije tijelo i dušu ukomponiran u jela poput sarme, kupusa s kobasicama i suhim mesom ili krpica sa zeljem. Crveni ili jesenski bijeli, svježi ili kiseli, kupus je svakako odabir broj jedan u vrijeme kada se pozdravljamo s ljetom i dočekujemo jesen. Proljetni dani rezervirani su za proljetni bijeli kupus koji se od jesenskog razlikuje po većoj količini zelenih listova. Svježi kupus možete držati i do tjedan dana na hladnom mjestu dok je kod kupnje kiselog kupusa važno da ima svoj specifičan, kiselkast miris.
Sto grama sirovog kupusa sadrži tek 26 kalorija, a tijelo hrani velikom količinom vitamina B, C i E, kalijem i kalcijem. Pomaže kod nesanice, depresije i slabokrvnosti. Odličan je i za mršavljenje i detoksikaciju.
Upravo zbog svih blagodati kupusa, svježeg i kiselog, donosimo vam deset fantastičnih recepata koji će vam ovu jesen učiniti još malo zanimljivijom:
Valjušci sa slaninom i kupusom