gastro postao
Valjušci pojačani slaninom i kiselim kupusom mogu se poslužiti kao glavno jelo, a odlični su i kao prilog drugim jelima
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 547
Potrebno vam je
- 1000 g krumpir, zreli
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
- 100 g slanina suha (prerašt. mršava)
- 300 g kupus kiseli (glave, sirove svj.)
- vlasac ( listovi)
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Krumpir operite pa ga skuhajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krumpir), ostavite da se ohladi.
- U krumpir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umijesite tijesto. Podijelite tijesto na više komada, pobrašnite dasku i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće pa ih rukom oblikujte u valjuške.
- Valjuške kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 min., dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocijedite.
- U tavi popržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i pirjajte 5 min. Posolite i popaprite po potrebi.
- Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite svježe nasjeckanim vlascem i poslužite toplo.