Špajza 29. srpnja 2018.

Kukuruz: Savršena ljetna poslastica

kukuruz
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najčešće ga jedemo samostalno iako može poslužiti i kao prilog odresku, piletini ili čak povrtnom jelu

Savršen je za piknike, roštilje ili jednostavno ljetnu poslasticu. Može se pripremati na mnoštvo načina, no u našim je krajevima najuvreženija priprema kuhanjem ili na grillu. Sam odabir klipa kukuruza nije znanost, no na neke stvari valja obratiti pažnju. Prvi korak je ocjena komušine koja mora biti bistre zelene boje i na dodir lagano vlažna. Suha komušina ili ona koja gubi boju upućuje na stari kukuruz.

 

Možda vas zanima... Hrskavo: Galette s tikvicama, kukuruzom i kozjim sirom Recepti

 

Sljedeće obratite pažnju kako izgleda kraj s kojeg je klip kukuruza odstranjen s biljke. Zaobiđite kukuruz koji na tom kraju počinje poprimati smeđu boju jer je to znak da je ubran dosta ranije. Komušinu zatim ogulite kako biste promotrili svilu i sam klip kukuruza. Svila ne smije odavati znakove propadanja i truljenja te bi trebala biti zlatno žute do lagano smeđe boje. Svježe ubrani klip kukuruza jarke je boje.

 

Možda vas zanima... Brza meksička salata od kukuruza Recepti

 

Klipove stavite u kipuću posoljenu vodu, poklopite posudu i ovisno o sorti kuhajte 5 do 10 minuta. Ukoliko želite slađi kukuruz, prije stavljanja klipova u posudu, vodi dodajte čajnu žličicu šećera. Gotov kukuruz izvadite iz vode i poslužite samostalno ili s maslacem, solju i paprom ukoliko želite bogatiji okus.

 

Možda vas zanima... Najslasniji popečci s kukuruzom i račićima Recepti

 

Osim klasičnog grillanja na roštilju, zanimljiv način pripreme je i upotrebom aluminijske folije. Uklonite komušinu i svilu i operite klipove. Zatim premažite aluminijsku foliju rastopljenim maslacem, te dodaje soli i papra po želji. Dobro umotajte klip kukuruza u foliju i pecite na grillu 10 -12 minuta. Po želji još začinite i uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.