Nas ambicioznije ipak zanimaju prave vinske zvijezde. One čije trsje, kada pusti dugo i žilavo korijenje tijekom 15-20 godina borbe na škrtom i burom šibanom području, pokaže pravo lice te pokaže domaćinu u što se uistinu upustio i s čime raspolaže dozvoljavajući mu polako stvaranje svoga vinskog mikrosvemira. Teško je uopće zamisliti da bi dvije glavne bordoške internacionalke (Merlot i Cabernet Sauvignon) mogle opstati i kvalitetno se interpretirati u ovim, često ekstremnim klimatskim mikroprilikama.
Ali Boškinac već godinama pokazuje da ovaj sortiment podnosi nešto žešće uvjete gdje ekološki njegovani trsevi uspješno odolijevaju poznatim, prirodno zasoljenim paškim vjetrovima. Raskoš i stilske varijacije pojedinih berbi najbolje su se mogle vidjeti na nedavno održanoj vertikali Boškinca koju je Boris Šuljić priredio u toplom, gotovo obiteljskom prostoru vinskog bara Sherry's-a gdje se doista već pri prvom posjetu možete osjećati kao u vlastitom dnevnom boravku. U vertikalnom nizu od 4 izvrsna vina koja teško da možete više igdje pronaći na jednom mjestu, osim možda u podrumu ili arhivi nekog entuzijasta, ipak su prema osobnom sudu odskočile 2 berbe.
Još iz podruma hvaljena 2007., svjetska klasa, u izvrsnom stanju, puna energije, ali i zrelosti, i iskusne staloženosti, s zavidnim brojem utakmica u nogama te aktualna 2010. elegantna, zemljano-voćna kombinacija dubine i izravnosti koja se s vremenom otvara u slojevima. U miru vlastitog dnevnog boravka bilo je malo više mira za prijateljsko sučeljavanje sa zrelim, ozbiljnim i iskusnim primjerkom koji nimalo ne odaje adolescentski dojam. Tamno crvenom bojom i s postojanim nešto tamnijim nijansama djeluje mnogo iskusnije nego što uistinu jest. Gusto i tamno voće, idealno dozrelo s nijansama zemlje natopljene istim tim voćnim sokovima oslikava trenutno stanje.
Zamjetno je njegovanje u drvenim bačvama, ali s mjerom, poput slikara kada u zanosu nanosi finalnu boju kistom. Određena čvrstina, koju i očekujemo od ovakve klase prizemljena je slašću, bazičnom masom i umjerenom toplinom koja naprosto željno iščekuje prirodnu svježinu (koja dodaje svilenkasti doživljaj) koja je kao i sve ostalo apotekarski precizno dozirana u kompoziciju. Pri kraju je gusto i koncentrirano s minutnom trajnošću i okusima prosušenog voća i makije.
Iako ne sumnjam u sposobnost vina za putovanja na duže staze gdje će ga svakako biti uzbudljivo pratiti, što s obzirom na trenutnu harmoniju i uglađenost ne bi trebao biti nikakav problem, preporuka je piti ga odmah budući da je i više nego spreman, našpanan i savršenih omjera. Iskoristite ga dok je još dostupan široj publici. U ostatku zemlje problematična 2010., na Pagu je izrodila zvijezdu. Još jednom.
Vrsta: mirno suho crno vino
% alkohola: 14,8
Sorta: Merlot, Cabernet Sauvignon
Berba: 2010.
Regija: otok Pag
Proizvođač: Cissa d.o.o.
Najbolje pristaje uz: srednje pečeni odrezak, zreli ovčji sir
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: 185 kuna