Špajza 15. studenoga 2012.

Krauthaker, Graševina 2011

Krauthaker graševina
gastro postao gastro.24sata.hr
Poželite li se pouzdane i tipične Graševine s elementima mekoće i topline istočnih položaja te elegancijom i svježinom nešto zapadnijih primjeraka najsigurniji odabir je Krauthaker.

Protekla je berba možda još najviše do sada uspjela pomiriti ove dvije, kod slavonskih Graševina, neusklađene karakteristike. Krauthaker je unazad dvadesetak godina postao sinonim za ujednačenost i izvornost Graševine tj. na neki je način stvorio određeni prototip Hrvatsku Graševinu za kojom posežem kada je nekome kroz jednu butelju potrebno predstaviti ovu sortu (iako svi znamo da je to jednostavno nemoguće). U čaši je slamnate boje i kristalno bistra, s nešto tamijim odsjajima uz rub čaše.

Na umjerenom nosu podjednako su zastupljene arome žutog voća poput marelice i vinogradarske breskve te jabuke i nedozrele kruške. Cvjetne niti, kojih je u prvim kušanjima bilo nešto više, sada su se povukle (iako su još tu u znatno manjem intezitetu) i mjesto ustupile mirisima prosušene trave. U ustima je lijepo zaobljena, još uvijek izražene, ali staloženije svježine i srednjeg tijela. Aftertaste je sortno izražen i umjereno dug. Nakon mladenačkog uspjeha i osvojene titule najbolje na festivalu Graševine 2012., do danas se vino lijepo zaokružilo i na neki način popunilo te je sada po osobnom mišljenju u naponu snage i pravi trenutak za konzumaciju.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola." 

Vrsta: Bijelo vino
Sorta: Graševina
Berba: 2011
Regija: Slavonija
Proizvođač: Krauthaker
Najbolje pristaje uz: bijela riba na lešo, rižoto s kozicama, hladna plata
Temperatura posluživanja: 10-12 ºC
Cijena: oko 60 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.