09. kolovoza 2016.

Kako najbolje iskoristiti majčinu dušicu u kuhinji?

Majčina dušica
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Potječe iz južne Europe, a koristili su je još i drevni Egipćani

Stari Rimljani majčinu dušicu stavljali su u zalihe žitarica kako se ne bi pokvarile, a u srednje,m vijeku bila je sastavni dijo terijaka, kaše koja se koristila kao univerzalni lijek. Majčina dušica ima pikantan, blago gorak okus. U kulinarstvu se upotrebljava za jela s mesom i ribom, variva, juhe i umake, paštete i kobasice, jela s povrćem poput rajčica i tikvica, jela s gljivama i krumpirima te tjesteninom, 

Pomaže probavljanju teške hrane za što su je koristili i Rimljani pa se i danas dodaje masnijim pečenjima poput janjetine i svinjetine te prženom povrću. Dobro se slaže i s drugim začinima poput ružmarina, lovora, celera, peršina, češnjaka, mažurana i origana te se najviše koristi u pripremi jela mediteranske kuhinje. 

Sušena majčina dušica intenzivnija je od svježe, stoga nemojte pretjerati s njome jer ima jak okus pa vrlo lako može nadjačati okuse ostalih sastojaka. Dodajte je pred sam kraj kuhanja. Odlično će začiniti i maslinovo ulje i vinski ocat te je možete koristiti i za pripremu hladnih salata, ali i svježe nasjeckanu kao dekoraciju jelima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.