Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 23. prosinca 2021.

Ante Carić se pridružuje redakciji missGastro!

Ante Carić
Ugledni gastro expert Ante Carić pridružuje se timu missGastro pa na svom omiljenom portalu možeš čitati i najljepše priče o hrani i piću iz pera ovog svestranog zaljubljenika u hranu
gastro postao gastro.24sata.hr
Imamo pojačanje u missGastro timu! Ugledni gastro expert Ante Carić pridružuje nam se i od sada na svom omiljenom portalu možeš čitati i najljepše priče o hrani i piću iz pera ovog svestranog znalca i iskrenog zaljubljenika u hranu!

Ljubav prema gastronomiji kod Ante Carića počela je još u djetinjstvu, s mirisima u kuhinji, kad su mu baka i teta radile kuglofe, štrudle i sve ostale krasne kolače. 

"Uvijek se kod mene kuhalo jer sam iz gradske dalmatinske obitelji i to je dio kulture življenja. Što se tiče miksologije, doma nam je dolazio jedan gospodin koji je radio kao barmen u New Yorku. On je bio obiteljski prijatelj i sjećam se da je, kad bi moji roditelji radili večeru, uvijek miješao koktele i mene je to fasciniralo. Shakeri i ostala barska oprema su mi izgledali kao kirurški instrumenti. I tako je to počelo", ispričao je Ante i dodao kako je s vremenom shvatio da se iza jela i pića kriju odlične priče te je tako počeo njegov interes za povijest hrane i pića.

Carić je intervjuirao neke od najpoznatijih svjetskih kuhara, a sve je započelo s Hestonom Blumenthalom

Iako je studirao engleski i talijanski jezik i književnost, godinama je radio kao licencirani turistički vodič, a pisanjem se počeo baviti posve slučajno, prije 12 godina, za Šibenski list.

Sve je počelo s nizom malih priča o tradicionalnim dalmatinskim slasticama: "Imao sam dovoljno materijala da ga ponudim Storybooku. No moj prvi objavljeni tekst je bio u jednom zadarskom lifestyle magazinu. Jedna prijateljica me pitala mogu li za njenu prijateljicu koja je pokrenula taj časopis napisati jedan tekst. I tada sam napisao priču o Harry’s Baru u Veneciji". 

 | Author: Matteo Carassale Iako je Ante studirao jezike, godinama je radio kao licencirani turistički vodič, a pisanjem se počeo baviti posve slučajno, prije 12 godina. Foto: foto: Matteo Carassale

Nakon Šibenskog lista, kada se pokretao Storybook, Ante je dobio priliku svoje tekstove ponuditi njihovim čitateljima. "Počeo sam pisati gastro prilog i u jednom trenutku sam čak nekih 10 % sadržaja pisao ja. Počeo sam raditi gastro intervjue s poznatim chefovima. Prvi mi je bio s Hestonom Blumenthalom, potom s legendom ugostiteljstva Arrigom Ciprianijem i to je otvorilo cijeli niz intervjua koje sam odradio s poznatim svjetskim kuharima", ispričao je Carić.

Njegovi tekstovi su pitki i edukativni, a teme aktualne te ih često crpi iz pozamašne riznice znanja 

"Roditelji su me puno toga naučili, dali su mi dobar odgoj i naučili su me društvenim vještinama, kako komunicirati s ljudima. Lijepa riječ otvara sva vrata tako da zaista nisam imao nikakvih problema doći do ljudi s kojima sam htio razgovarati", ispričao je Ante i dodao kako je imao i ima potpunu slobodu birati koga će intervjuirati, a u odabiru tema najčešće zaviri u vlastiti fond znanja koje je akumulirao tijekom godina.

Kod odabira tema također nastoji da budu aktualne, da budu prihvatljive široj publici, ali u njegovom repertoaru ima i dosta nišnih tema. "Za missGASTRO sam birao teme sezonski. Isto intuitivno, ali nastojim da teme prate sezonu u kojoj se tekstovi objavljuju", dodao je i nastavio: "Za svaki mjesec, za svaku sezonu, prigodan tekst.

Uvijek nastojim da svaka sezona ima adekvatan tekst. To su zanimljive priče te vjerujem da moj način pisanja nije pretenciozan. Da su tekstovi pitki i edukativni, da su za one koji ne znaju ništa o temi, ali i one koji su upućeni. Doduše, to moraju drugi prosuditi". 

 | Author: Matteo Carassale Kroz dugogodišnje iskustvo i brojne intervjue s chefovima, Ante Carić je usvojio i mnogo kulinarskih trikova koje s veseljem prenosi svojim vjernim čitateljima. Foto: foto: Matteo Carassale Svestrani zaljubljenik u gastro svijet pisao je i o vrtovima princa Charlesa

Iako je Ante veliki zaljubljenik u gastronomiju, kaže kako teme njegovih tekstova nisu bili samo ljudi iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva, već i druge lifestyle teme: "Posebno sam ponosan jer sam napisao tekst o Highgrove vrtovima princa Charlesa. Došao sam do osobne predstavnice princa za medije. Prije toga sam intervjuirao poznatog chefa Antona Mosimanna, londonskog chefa švicarskog porijekla koji je orkestrirao banket za vjenčanje princa Williama i Catherine Middleton. Kako je taj intervju prošao dobro, voditeljica njegove PR službe me je povezala sa glavnom predstavnicom za medije princa Charlesa".

Kroz dugogodišnje iskustvo i brojne intervjue s chefovima, Ante Carić je usvojio i nekoliko trikova koje prenosi svojim vjernim čitateljima: "Treba birati dobre namirnice i poštivati ih, s ljubavlju raditi ono što kuhate. Ljubav je onaj nevidljivi sastojak i to će vam reći svaki chef. Ako ne volite ono što radite, o čemu god da je riječ, onda u konačnici to neće ispasti dobro". Dodaje kako hrana nije samo gorivo koje nam daje snagu za život, već su u gastronomiji objedinjena povijest, kultura, glazba i još mnogo toga. "Uživanje u hrani može biti i duhovno iskustvo, ne samo zadovoljavanje jednog od osnovnih životnih nagona", zaključio je Ante.
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.