Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 05. travnja 2022.

Kako napraviti kultni Aviation koktel s ginom?

; Aviation Cocktail - klasik koji ponovo „leti“ foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusni Aviation prošao je zanimljiv put. Nekoć, poput tajnog pozdrava među barmenima i znalcima, uživao je kultni status prije nego je gotovo pao u zaborav. Danas živi svoju renesansu te je dio ponude najboljih barova svijeta.

Aviation Cocktail, barski klasik zavodljive blijedo ljubičaste boje od svojeg je nastanka pred više od stoljeća jako brzo zavladao barovima i klubovima SAD-a etabliravši se kao omiljeni koktel ludih 1920-ih godina. Bilo je to vrijeme napretka avijacije što je, također uz boju, bilo nadahnuće za ime ovom miješanom piću od gina, limunovog soka, maraschina, likera od ljubičica, a ukrašenog maraschino trešnjom. Iako je krajem prošlog stoljeća ovaj koktel počeo tonuti u zaborav, danas, kada smo u novim 20-ima ova miksološka uspješnica ponovo živi vrijeme barske slave kao dio ponude najboljih barova svijeta.

Mnoga miješana pića koja su se brzo nakon nastanka etablirala kao klasici, isto su tako s vremenom utonula u zaborav, prolaskom mode ili jednostavno nemogućnošću nabave određenih sastojaka. Sličnu sudbinu, ipak sa sretnim završetkom, doživio je koktel Aviation (u prijevodu avijacija). Osmišljen sredinom Prvog svjetskog rata, ovo je piće blijedo ljubičaste boje načinjeno od gina, limunovog soka, likera maraschino, crème de violette (likera od ljubičica), a ukrašeno maraschino trešnjom postiglo nevjerojatan uspjeh, a upravo su ga dva posljednja sastojka učinila jednim od najpoznatijih predprohibicijskih koktela. Iako je kratko krajem prošlog stoljeća pao u zaborav, njegovo su miksološko uskrsnuće objeručki prihvatili i struka te znalci. 

Aviation je nastao u Hotelu Wallick u New Yorku

Recept za Aviation prvi put je tiskan 1916. godine u „Recipes for Mixed Drinks“, posljednjem barskom priručniku tiskanom prije Prohibicije koji je potpisao Hugo Ensslin. Naime upravo je ovaj barmen, inače rođeni Nijemac, osmislio ovo piće dok je radio u Hotelu Wallick u New Yorku. Nije trebalo dugo da ova miksološka kreacija doživi veliki uspjeh, zahvaljujući boji, okusu i imenu koje je bilo posveta vremenu tijekom kojeg je avijacija bila asocijacija za glamur i visoko društvo, kada je putovanje avionom bio privilegij dostupan rijetkima (bilo je to i vrijeme slave Charlesa Lindbergha, pilota koji je prije točno 95 godina prvi preletio Atlantik u neprekinutom letu). 

 | Author: Recept za Aviation prvi put je tiskan u „Recipes for Mixed Drinks“ koji je potpisao Hugo Ensslin, a ponovo se pojavio u legendarnoj knjizi „The Savoy Cocktail Book“ Harryja Craddocka

Zanimljivo je da se recept koktela Aviation ponovo pojavio u legendarnoj knjizi iz 1930. godine „The Savoy Cocktail Book“ Harryja Craddocka, ali u ovoj varijanti bez crème de violette tj. likera od ljubičica. Je li to bio slučajan propust ili je autor jednostavno smatrao da koktel ima bolji okus bez ovog sastojka teško je reći. U nadolazećim desetljećima Aviation je barmenima uglavnom bio poznat u ovoj inkarnaciji, ali činjenica ostaje da je upravo crème de violette bila i jeste onaj čarobni sastojak koji ovom piću daje sanjivu boju neba. 

Slavni koktel kratko je pao u zaborav

No Aviation je polako počeo nestajati sa barskih lista širom svijeta. Tek je početkom 1990-ih Aviation ponovo započeo svoje miksološkio polijetanje. Paul Harrington je recept te povijest ovog pića uvrstio u svoju utjecajnu knjigu iz 1998. godine. Recept je potom objavljen u još nekoliko drugih relevantnih knjiga početkom ovog stoljeća, ali sve su navele recept bez likera od ljubičica. Tek je pomnim istraživanjem otkriven ovaj čudesni sastojak koji je doprinijeo auri mističnosti ovog miješanog pića, stoga su ga najbolji barmeni svijeta odlučili ponovo lansirati u miksološke visine. Upravo je stoga u knjizi „Vintage Spirits and Forgotten Cocktails“ iz 2004., autor Ted Haigh predložio verziju iz Craddockove knjige, ali ipak spominje da je originalni recept sadržavao crème de violette. Kako je i maraschino, a pogotovo crème de violette bilo teško pronaći (rijetki su ranije kao surogat koristili Crème Yvette, liker od ljubičica sa drugim dodacima), koktel je postigao gotovo kultni status među barmenima. Kada tome dodamo predprohibicijski šarm umijeća življenja, uspjeh ovog koktela bio je zagarantiran te se savršeno uklopio u vrijeme kada se počela brisati prašina sa zaboravljenih koktela.  

 | Author: Shutterstock Aviation Cocktail; foto: foto: Shutterstock

U pomoć barmenima priskočio je Eric Seed, utemeljitelj Haus Alpenz, kuće za uvoz rijetkih likera te ostalih alkoholnih pića, koji je oko 2007. godine počeo uvoziti Rothman & Winter Crème de Violette iz Austrije. Upravo je ovaj potez omogućio uskrsnuće koktela Aviation. Neke su europske destilerije, potaknute ovim potezom, počele proizvoditi vlastitu varijantu, poput npr. The Bitter Truth crème de violette. 

Tajna Aviation koktela leži u crème de violette

Aviation koktel bi se najbolje moglo opisati kao varijantu gin sour koktela, ali sa vatrometom različitih okusa; tu je aroma borovice iz gina, potom kiselost limuna, voćna slatkoća maraschina te u konačnici miomirisna i delikatna crème de violette. Zanimljivo je da liker maraschino čini srce ovog koktela dok mu liker od ljubičica daje dubinu i boju. Iako postoje različiti recepti ovog miješanog pića važno je napomenuti da sa crème de violette treba biti jako pažljiv jer višak u potpunosti poremeti delikatnu ravnotežu okusa. Naravno, omjer sastojaka ovisi o preferencijama barmena i onih koji koktel ispijaju, ali recept IBA-e (Međunarodno udruženje barmena) će uvijek biti najsigurniji odabir. Ovaj nekonvencionalan miksološki spoj čini ovo piće jednako zanimljivim koliko i osvježavajućim. Savršena ravnoteža između cvjetnog, oporog i slatkog čine Aviation pićem koje će se zasigurno zadržati na listi koktel barova. 

 | Author: Aviation je u nedavnoj prošlosti posuo i glumac Ryan Reynolds koji je od 2018. godine suvlasnik tvrtke koja proizvodi Aviation Gin, nazvan upravo prema ovom koktelu koji slavni glumac voli ispijati

Ukusni Aviation prošao je zanimljiv put. Nekoć, poput tajnog pozdrava među barmenima i znalcima, uživao je kultni status prije nego je gotovo pao u zaborav. Danas živi svoju renesansu te je dio ponude najboljih barova svijeta. Prašinom holivudskog glamura Aviation je u nedavnoj prošlosti posuo i glumac Ryan Reynolds koji je od 2018. godine suvlasnik tvrtke koja proizvodi Aviation Gin, nazvan upravo prema ovom koktelu koji slavni glumac voli ispijati. Pridodamo li tome i ljubav te fascinaciju 20-im godinama prošlog stoljeća koja ne jenjava, budućnost ovog rafiniranog koktela je i više nego svijetla. 

Aviation Cocktail 

(prema receptu IBA-e, Međunarodnog udruženja barmena) 

Sastojci: 

  • 45 ml gina 
  • 15 ml limunovog soka 
  • 15 ml likera maraschino 
  • 1 barska žlica crème de violette 

Priprema: 

Sve sastojke ulijte u shaker koji ste prethodno napunili ledom. Žustro mućkajte oko 20-ak sekundi te koristeći procjedilo (ako koristite bostonski shaker) ulijte u dobro rashlađenu klasičnu koktel čašu. Ukrasite maraschino trešnjom. 

 | Author: Shutterstock Aviation Cocktail; foto: foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Vin Santo – zlatno vino gostoprimstva Kolumne Možda vas zanima... Mistična ceremonija ruskog čaja Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:34 07. Travanj 2022.

    Super koktel