Kolumne 05. lipnja 2014.

Bakalar na bijelo

bakalarnb.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je korizme... ne mogu reći da sam neki vjernik i da svaku nedjelju idem u crkvu, ali tradiciju su mi usadili kako moja nona, tako i moja mama. Nadam se da će i moja djeca usvojiti nešto od toga.

Još kao mala sjećam se noninog bakalara, uvijek smo blagdanima uživali u njemu. Ostane ti to negdje zauvijek, bez obzira na to što je više nema često se sjetim tih naših druženja za blagdanskim stolom.

Mama je neprimjetno preuzela taj običaj kuhanja bakalara na bijelo, i još mu dodala i brodet. Za prste polizati. Danas, i od kada imam djecu nastavila sam i ja. Najveća mi je pohvala bila kada je tata rekao: pa ovo kao da je mama skuhala. Ovaj bakalar sam kuhala svekrvi i svekrvu...znam da ga vole i kad sam ih pozvala na ručak nije bilo greške kod izbora menija.

Bakalar od 60 dkg stavila sam močiti. Trebao bi se močiti 3 dana i svaki dan mijenjati vodu. No naravno, ja sam ga močila 1 dan, što znači da  je ostao tvrđi.

Bakalar na bijelo

Sastojci:

60 dkg suhog bakalara
cijela glavica češnjaka
maslinovo ulje oko 1,5 dcl
0,5 dcl suncokretovog ulja
1 kuhani krumpir u kori

Priprema:

1. Bakalar prerezati pilom i staviti u expres lonac s jednim većim krumpirom u kori i kuhati oko jedan sat. Imam sreće, pa ga je mama stavila kuhati u konobu jer miris koji on širi i nije ugodan. Zapravo to je i najgori dio.
2. Kada je bakalar kuhan slijedi čišćenje. Bitno je za paštetu da se čisti dok je još vruć. Voda u kojoj se kuhao ostaviti za brodet. Kod njega se sve iskoristi osim kože i velikih hrskavica. Ja sam stavila dva tanjura, u jedan sam odvajala ružnije komade i sitne košćice za paštetu, a u drugi ljepše komade za brodet. Znači od 60 dkg bakalara dobila sam i predjelo i glavno jelo. 
3. Nekada se bakalara tukao drvenim batom, a danas...ubacila sam sve odvojeno za paštetu u multipraktik. Cijeli režanj češnjaka sam očistila, nasjeckala i dodala u padelicu u koju sam stavila pola dcl maslinovog ulja. Kratko popržiti i ubaciti u multipraktik. Uključiti.
4. Kada se bakalar dovoljno usitnio, polako dodavati ulje, najprije suncokretovo, zatim maslinovo. Ovisno o bakalaru, pašteta će ili "piti" ulje ili neće. Zna se dogoditi da jednostavno ulje ne upije nego samo ispliva.
5. Zatim dodati soli i papra ovisno o ukusu. Trebali bi dobiti paštetu nježne strukture i lako mazivu. Što se tiče ulja, koristila sam i suncokretovo za blaži ukus paštete.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • drazenka2 12:43 22. Prosinac 2015.

    Vrijeme je korizme????!! Ajme....za koga nije - nije! :-P