Kolumne 30. kolovoza 2018.

Čisto oduševljenje: Hrvatska gin konvencija

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatsko je, craft je, ali nije pivo. Još je jedno alkoholno piće, kojemu posljednjih nekoliko godina ponovo raste popularnost, zaintrigiralo i naše već etablirane, ali i nove proizvođače „napitaka za odrasle“. Radi se o dobrom starom ginu.

O tom novom fenomenu na hrvatskoj craft sceni ste mogli (i još uvijek možete) više saznati u članku Hrvati su poludjeli za ovim craft napitkom!, a same uratke naših vrlih destilera ste na jednom mjestu mogli isprobati prošli petak i subotu (24. i 25. kolovoza) u Craft Roomu na zagrebačkoj Opatovini u sklopu Hrvatske gin konvencije.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Iako je Craft Room mjesto na kojem prvenstveno obitavaju vrhunska domaća i strana craft piva, na dva dana je tamo u centru pažnje bio hrvatski craft gin. Mnogobrojni posjetitelji nisu htjeli propustiti ponuđenu im priliku, a najzagriženijima, koji su svoje mjesto uspjeli naći tek na ulici ispred pivnice, u uživanju nije uspio zasmetati niti ljetni pljusak. Interes je bio velik, kakav i zaslužuje ovaj novi alkoholni uradak made in Croatia.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Na ovoj konvenciji su tako svoje džinove predstavile destilerije i vinarije s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji likera, rakija i vina: Brigljević Destillery iz Velike Gorice (prvi hrvatski craft gin Flying Cat i verzija s ljutom papričicom Furious Cat), Destilerija Aura iz Buzeta (Karbun Gin), MDM Perković iz Bregane (Croatian Dry Gin) te Vinarija i destilerija Rossi iz Vižinada (Nostromo Wine Gin) koja za bazu umjesto alkohola iz žitarica, koristi vinski destilat istarske malvazije. Od uobičajene osnovne recepture se odmaknuo i Bošnjak beer & gin iz Nove gradiške koji do svog MB72  Dry Hop Gina dolazi destilacijom piva. To je i prvi craft gin kojeg sam probala par mjeseci prije ove konvencije i koji me zainteresirao i za ovu granu hrvatskog crafta. Okusi dobiveni koricom naranče i limuna, koji podsjećaju na meni omiljene vrste hmelja citru i chinook, obogaćeni su i naglašeni notama korijandera, anisa i đumbira. Prava je šteta te okuse razrjeđivati tonikom, pa čak i vrhunskim Thomas Henryjem koji je tijekom konvencije također bio u ponudi.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Od ginova novijih destilerija, moglo se probati Luftbremzer Gin zagrebačke Luftbremzer Gin Distillery, Old Pilots Gin destilerije Duh u boci, također iz Zagreba, Rhapsody Dry Gin samoborske Butterfly Effect Distillery te Dubrovnik Republic Gin zadarske destilerije Dubrovnik Republic. Dok se mnogi ginovi diče dugačkom listom trava i začina od kojih su spravljeni, ovaj potonji, Dubrovnik Republic Gin, se vodi politikom „manje je više“ i u sebi sadrži svega četiri biljke:  borovicu, naranču, motar i smilje. Takva „skromnost“ se pokazala toliko uspješnom, da je ovaj gin ušao u uži izbor najboljih ginova na svijetu prema The Gin Guide (nešto kao Ratebeer za ginove). 

No, što stoji iza proizvodnje gina, moglo se saznati od samih proizvođača koji su prisustvovali konvenciji i na licu mjesta svjedočili velikom interesu za svoje proizvode. Nisam htjela propustiti priliku da ponovo popričam s Miljenkom Brigljevićem, vlasnikom istoimene destilerije, koju sam pohodila u svojim mlađim danima kako bih s vrhunskim likerima i rakijama opskrbila jedan rođendanski tulum. Ne znam koliko je bilo potrebno da se oni sprave, no svih deset boca je nestalo brzinom svjetlosti. Tako se i Miljenko prisjetio svoje mladosti koja je bila obilježena upravo ginom. Kada je to piće, nakon dužeg zaborava, ponovo postalo popularno kod nas, i on se zainteresirao za njegovu proizvodnju. Nakon mnogih mjeseci eksperimentiranja s različitim aromama, Miljenko je pronašao dobitnu kombinaciju za svoj gin Flying Cat.
 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

U otkrivanju aroma u ovom znalački napravljenom ginu pomogao mi je Marko Marinšek, destiler i botaničar iz MDM Perković. Da bi se osjetile sve note aroma i okusa, potrebno je više vremena, koncentracije i strpljenja nego kod piva. Gin nije piće koje se pije „na eks“ jer neki mirisi i okusi dolaze do izražaja s vremenom, kako se piće u čaši lagano grije. Stoga ga je za potpuni doživljaj preporučljivo piti čistog, bez leda. Osobno mi je zaista žao bilo koji od probanih hrvatskih craft ginova miješati s tonikom i dodavati mu začine i biljke, no objasnili su mi da se na taj način mogu naglasiti isprva nezamijećeni okusi.

Hrvatska gin konvencija je pokazala da su Hrvati spremni iskušati se u proizvodnji alkoholnih pića koji se tradicijski ne vežu uz naše područje. Možda će nas uskoro iznenaditi hrvatskim craft whiskeyjima, votkama, rumovima. Sudeći prema viđenom i isprobanom ovaj vikend, mislim da je samo nebo granica. I ne brinite se ako ste propustili prvu Hrvatsku gin konvenciju jer je hrvatski craft gin sada u stalnoj ponudi Craft Rooma, a u pripremi su i daljnja tematska druženja posvećena ovom piću, o čemu će uskoro više informacija biti na Facebook stranici Craft Rooma.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.