Kakao biskvit
• 5 jaja
• 130 g šećera
• 2 vanilin šećera
• 100 g oštrog brašna
• 30 g kakaa u prahu
• 10 žlica ulja
Preljev za biskvit
• 6 žlica vode
• 4 žlice šećera
Krema s mliječnom čokoladom
• 500 ml slatkog vrhnja
• 300 g mliječne čokolade
• 1 želatina u prahu
• 250 g Mascarpone sira
Krema sa šumskim voćem
• 450 g zamrznutog šumskog voća
• 15 žlica šećera
• 1 prašak za puding s okusom vanilije
• 1 želatina u prahu
• 200 ml slatkog vrhnja
Krema s bijelom čokoladom
• 500 ml slatkog vrhnja
• 300 g bijele čokolade
• 1 želatina u prahu
• 250 g Mascarpone sira
Priprema:
- U zdjelici pomiješajte brašno i prosijani kakao.
- Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i uljem. Smjesu lagano miješajte špatulom uz naizmjenično dodavanje suhih sastojaka i snijega od bjelanjaka.
- Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-30 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C.
- Ohlađeni biskvit stavite na podlogu te ga obuhvatite rastezljivim kalupom za torte. Takav kalup dosta je visok i pogodan za pripremu ove torte jer je ona sama po sebi malo viša od visine standardnih kalupa.
- Ako nemate takav kalup, tortu pripremajte u kalupu šireg promjera (30 cm) tako da joj malo oduzmete na visini, a obruč kalupa od torte s unutarnje strane obložite masnim papirom tako da on malo viri iznad kalupa. Na taj način dobit ćete na visini obruča.
- Biskvit natopite slatkim preljevom od šećera pa izlijte kremu s mliječnom čokoladom. Za pripremu kreme želatinu namočite u vodi i ostavite da nabubri pa ju otopite na laganoj vatri.
- Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Umiješajte i otopljenu želatinu pa ostavite kremu neka se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim kratko i u hladnjaku. Ohlađenu kremu kratko izmiksajte pa umiješajte mascarpone sir.
- Spremite tortu u hladnjak na dva sata pa ju premažite sljedećom kremom, onom sa šumskim voćem.
- Šumsko voće odledite, usitnite u blenderu pa dodajte toliko vode da dobijete 600 ml voćnog pirea. Dio šumskog voća pomiješajte s praškom za puding, a ostatku dodajte šećer i zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte dok se ne zgusne. U vruće umiješajte otopljenu želatinu.
- Ohladite kremu na sobnoj temperaturi pa ju izmiksajte s tučenim slatkim vrhnjem i premažite preko čokoladne kreme. Tortu ponovno spremite u hladnjak na neko vrijeme.
- Na kraju na tortu izlijte i kremu od bijele čokolade. Kremu od bijele čokolade pripremite na isti način kao i kremu s mliječnom čokoladom.
Tortu ostavite u hladnjaku preko noći kako bi svi slojevi kreme dovoljno očvrsnuli. Idući dan prođite uz rub kalupa tankim i oštrim nožem, ukrasite tortu po želji i poslužite se!
P.S. Želite li uživati u sjajnim receptima naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram profile.