Recept prepiši i pričvrsti magnetom na hladnjak zato jer će dobro poslužiti sljedeći put kad se zaželiš slatkog ili poželiš impresionirati goste. Uz to, ovi su cupcakesi iznimno fotogenični i moći ćeš se na društvenim mrežama pohvaliti odličnim fotkama.
Uživaj!
Anine genijalne slastice možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za 12-14 cupcakesa:
- 1 jaje (L)
- 75 g ulja
- 130 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 115 g glatkog brašna
- 50 g nezaslađenog kakao praha
- 1 ½ žličica praška za pecivo (7,5 g)
- 1/3 žličice soli
- 150 g bijelog šećera
- 45 g smeđeg šećera
- 75 g vruće vode
Za kremu:
- 30 g brašna
- 150 g šećera
- 250 g mlijeka
- ¼ žličice soli
- 225 g omekšalog maslaca
- 70 g glatkog kikiriki maslaca
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Karamel umak:
- 150 g šećera
- 40 g vode
- 120 g mliječnog vrhnja za šlag
- prstohvat soli
PRIPREMA
Cupcakes:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Napunite kalup za muffine/cupcakese papirnatim košaricama.
- U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
- Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
- Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
- Za lakše rukovanje, prebacite smjesu u mjerni vrč pa onda punite papirnate košarice do 2/3 visine. U ovisnosti o tome kolike su vam košarice, imat ćete 12 do 14 cupcakesa.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 20-22 minute. Najbolje je provjeriti nakon 18 minuta pa produžiti prema potrebi.
- Prije ukrašavanja kremom ostavite ih na rešetki da se ohlade u potpunosti.
Karamel umak:
- U loncu s debelim dnom pomiješajte šećer i vodu tako da sav šećer bude pokriven vodom. Na srednje jakoj vatri stavite zagrijavati dok ne dobijete jantarno zlatnu boju. Nikako nemojte miješati jer riskirate kristaliziranje šećera.
- Dok se šećer karamelizira, zagrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja. Nakon što šećer dostigne željenu boju, ulijte vrhnje za šlag i promiješajte. Pazite, stvorit će se puno mjehurića i vruće pare zbog razlike u temperaturi. Promiješajte dok se ne sjedini i vratite na vatru još dvije minute. Na kraju možete i ne morate dodati prstohvat soli.
- Spremite u staklenku i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon korištenja čuvajte u hladnjaku, ako bude pregust samo ga malo zagrijte na pari ili u mikrovalnoj.
Krema od kikiriki maslaca:
- Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Miksajte omekšali maslac s kikiriki maslacem 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini.
- Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja, inače će se stisnuti u frižideru.
Ukrašavanje:
- Ohlađenim cupcakesima napravite rupu u sredini pa ih zatim napunite karamel umakom.
- Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom (ja sam koristila s Wilton 2D) pa ukrasite svaki cupcake.
- Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja izvadite ih na sobnu temperaturu.